Namirnica koja "bode oči" u prodavnicama: Nismo ni svesni koliko je zdrava

Nutricionista otkriva koliko su jabuke zdrave za kosti, srce, mozak, holesterol i mnoge druge stvari

21.09.2023. 12:01
  • Podeli:
shutterstock_1786422740 supermarket, kupovina, voće, market,-650c0fbd2f378.webp Foto: Shutterstock

Sigurno ste i vi bezbroj puta čuli onu izreku "jabuka na dan i ne treba ti doktor". Zapravo, ovo nije tek tako smišljeno. Benefiti jabuka su mnogobrojni, a zaista je velika prednost što se mogu naći u svakoj prehrambenoj prodavnici i na pijacama. 

Koliko su važne za naše zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić.

Regulišu šećer u krvi - fruktoza, polifenoli i dijetetska vlakna koji se nalaze u jabukama poboljšavaju metaboličku ravnotežu i usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok.

Regulišu pojavu zatvora i proliva - jabuke sadrže pektin, koji pomaže u oba slučaja. Kod zatvora sveža jabuka pomaže, a kod proliva kao kompot.

Štite kosti - flavonoid florizin koji se nalazi u koži jabuke, pomaže u prevenciji gubitka koštane mase, koja se povezuje sa menopauzom. Florizin se bori protiv upala i proizvodnje slobodnih radikala, koji dovode do gubitka koštane mase.

Smanjuju holesterol - pektin i polifenoli (antioksidansi) smanjuju nivo LDL (loš holesterol). Polifenoli sprečavaju oksidaciju ćelija te tako čuvaju srčane mišiće i krvne sudove.

Foto: Pixabay

Zelena jabuka je korisna za kosti i zube, pomaže pri regulaciji probave.

Crvena jabuka je dobra za srce i mentalne funkcije (fosfor hrani moždane ćelije), održava urinarni trakt zdravim.

Žuta jabuka pomaže smanjenju apsorpcije "viška" masnoće iz ishrane.

Vrste jabuka koje su najzastupljenije kod nas:

Zlatni delišes - daje omamljujući miris tokom pečenja.

Crveni delišes - savršen izbor za užinu.

Greni smit - zelena jabuka hrskavog, kiselog i osvežavajućeg ukusa.

Gala - bogata je dijetetskim vlaknima, svetlo crvene do žute boje.

Jonatan - kiselkasto osvežavajućeg ukusa, dobar izbor za užinu, ali i za pripremu u raznim receptima.

Foto: Pixabay

U jednoj jabuci srednje veličine, nalazi se tek oko 95 kalorija, a ta jedna jabuka dovoljna je da predstavlja zdravu užinu. Ukoliko pojedemo samo jabuku, ona će se u našem želucu zadržati tek nešto duže od pola sata, zbog velike količine vode koja se brzo razloži.

Ukoliko jabuku iskombinujemo sa nekim izvorom ugljenih hidrata (kreker i sl.) ili zdravim mastima (šakom orašastih plodova ili kikiriki puterom), dobićemo izbalansiranu užinu, koja će glad "odložiti" i do dva sata - zaključuje Ivana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()