Kelj se s pravom smatra nutritivnom elektranom, bogatom vitaminima A, C, E i K
Foto: PixabaySamo jedna šolja kuvanog kelja obezbeđuje čak 493 mikrograma vitamina K odnosno 410 procenata preporučene dnevne vrednosti, prenosi Index.hr.
Ovaj vitamin je ključan za zdravlje kostiju, pravilno zgrušavanje krvi i brojne druge telesne funkcije. Međutim, iako je kelj odličan izvor, postoji nekoliko namirnica koje ga prevazilaze u tom pogledu, prema Health.com.
U nastavku vam donosimo sedam namirnica sa još većim sadržajem vitamina K i savete kako da ih lako uključite u svoju svakodnevnu ishranu.
Sa 889 mikrograma vitamina K po kuvanoj šolji (740 procenata dnevne vrednosti), spanać je apsolutni šampion. Takođe je bogata folnom kiselinom, vitaminom A, magnezijumom i antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji štite ćelije i čuvaju vid.
Odličan je sirov u salatama i smutijima, a može se kratko propržiti sa belim lukom i maslinovim uljem kada se skuva.

Jedna šolja kuvane blitve sadrži 572 mikrograma vitamina K (477 procenata PDV). Takođe je bogata kalijumom i magnezijumom, mineralima koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Možete je dodati u supe i čorbe, propržiti je sa maslinovim uljem i limunom ili je koristiti kao zdravu zamenu za tortilje.
Jedna šolja kuvanog raštana sadrži 609 mikrograma vitamina K (507 procenata PDV), zajedno sa skoro 20 procenata dnevnih potreba za vlaknima i 25 procenata kalcijuma.
Odličan je izbor za zdravlje kostiju, variva i srca. Može se dodati u salate, čorbe ili jela u voku.

Iako ih mnogi zanemaruju, listovi repe su prava riznica hranljivih materija. Jedna kuvana šolja sadrži 530 mikrograma vitamina K (442 procenta DV) i 44 procenta dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan za imunitet i proizvodnju kolagena.
Ukusni su kuvano na pari, dinstani ili dodati u supe.
Kao i listovi cvekle, listovi cvekle se često bacaju, iako sadrže 697 mikrograma vitamina K (581 procenat DV) u 85 grama. Takođe su bogati gvožđem, kalijumom i nitratima, koji podržavaju zdrav krvni pritisak.
Možete ih dinstati sa belim lukom, dodati u smutije ili supe.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







