Naš onkolog nema dilemu: Moguće je napraviti personalizovane vakcine i lekove protiv raka

Sva ispitivanja lekova moraju da prođu kroz različite faze

18.06.2024. 22:15
  • Podeli:
prof. dr Vladimir Kovčanin - 18 jun 2024 - foto Tanjug Tanjug video-66716a6d585ab.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Zahvajujući tome što sada znamo kako naš genom izgleda i šta mu je funkcija, postoje mogućnosti da napravimo nešto za svakog čoveka pojedinačno, odnosno da se prave personalizovane vakcine i lekovi da ciljano lečimo bolest raka kod određenog pacijenta, izjavio je danas onkolog prof. dr Vladimir Kovčanin povodom personalizovane vakcine za rak koju razvija ruski naučnik Aleksandar Gincburg, a koja je trenutno u fazi pretkliničkih istraživanja.

"Ako govorimo o preventivnim vakcinama, one bi trebalo da spreče bolest. Međutim kada u onkologiji govorimo o vakcinama, to su lekovi koji aktiviraju imuni sistem da se bori protiv tumora koji već postoji u organizmu pacijenta", objasnio je on za Tanjug.

Kovčanin kaže da vakcine na kojima trenutno rade ruski naučnici su vakcine protiv melanoma, odnosno protiv zloćudnog raka mladeža, na bazi toga da proizvode antitela na određen antigene, odnosno na strane proteine melanoma, koje pobuđuju imuni sistem da napada melanom.

Kako je objasnio, sva ispitivanja lekova moraju da prođu kroz različite faze od kojih je jedna pretklinička koja se radi na životinjama, i dodao da ruski naučnici konkretno u ovom slučaju rade na miševima koji su zaraženi melanomom.

Prof. dr Vladimir Kovčanin, foto: Tanjug/Tanjug video

Posle određenog broja ispitanika, odnosno kada se dokaže efikasnost te vakcine i njena bezbednost, Kovčin kaže da se tek onda prelazi na fazu kliničkog ispitivanja. Kliničko ispitivanje ima tri faze - prvo je procena doze koja je potrebna da se da pacijentu, zatim se ispituju efikasnost, neželjena dejstva, nakon čega se ulazi u treću fazu ispitivanja kada se standardna metoda lečenja poredi sa novom metodom lečenja da bi se dokazalo da je nova metoda isto efikasna ili bolja od postojeće.

"Ako se pokaže da je efikasnija, onda ona postaje standard", istakao je onkolog i dodao da iako je još uvek daleko mogućnost da se pacijent izleči, ova vakcina možda daje nadu za brže i efikasnije lečenje onkoloških pacijenata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()