Sadrži inulin, koji je moćan probiotik, a sprečava bakterijske infekcije pojačavajući imunitet
Cikorija je višegodišnja biljka poreklom iz Evrope, ali se danas uzgaja širom sveta. Koristi se u kulinarstvu kao zamena za kafu ili poboljšava ukus kafe kao i u salatama.
Uz to ima razne zdravstvene prednosti - ublažava probavne probleme, sprečava gorušicu, čisti organizam, sprečava bakterijske infekcije te pojačava imunitet. Takođe je prirodni sedativ, a može pomoći i kod gubitka viška kilograma.
Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u ishranu je poboljšavanje probave. Cikorija sadrži inulin, koji je moćan probiotik i koristi se za ublažavanje probavnih smetnji i gorušice.
Osim toga što se može konzumirati kao kafa, često u kombinaciji s ječmom, od nje možete skuvati čaj, i to od prženog korena. Čaj će imati prijatan zemljani ukus s blagom gorčinom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.