Podvig u Kliničkom centru: Prvi put u Srbiji ugrađene dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta

Operacija je trajala četiri sata, posle čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja

30.11.2023. 11:01
  • Podeli:
operacija sala hirurg bolnica pixabay-1666797812934.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Na Klinici za kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u ponedeljak 27. novembra prvi put u Srbiji urađena je operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD), saopšteno je iz te institucije.

Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja produži život i premosti period do transplantacije srca.

Kako objašnjava Emilija Nestorović, kardiolog, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS pumpe menjaju i levu i desnu stranu srca i funkcionišu o tipu veštačkog srca, ali su dosta lakše i nečujne, što pacijentima daje veći stepen komfora i vraćanje normalnom načinu života.

"Operacija je trajala četiri sata, posle čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju. Zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega osam odsto, i nestabilnošću uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život", objašnjava  Nestorović.

S obzirom na kompleksnost same dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i same operacije, tim su činili kardiohiruzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i medicinske sestre koje predstavljaju značajan deo tima u celom postoperativnom oporavku.

"Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja", zaključila je Emilija Nestorović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()