Lekari apeluju da se povede računa
Foto: ShutterstockNova istraživanja pokazuju da preterana konzumacija ultra prerađene hrane negativno utiče na mozak.
Istraživanje je obuhvatilo 10.000 učesnika, a oni koji su više od 20 odsto dnevnih kalorija unosili kroz ovu hranu, pokazali su 25-28 odsto brži pad kognitivnih funkcija i izvršne sposobnosti.
Doktori ističu da prosečna ishrana sadrži čak 25-30 odsto kalorija iz obrađene hrane, uključujući brzu hranu, slatkiše i beli hleb.

Ultra prerađena hrana sadrži veštačke boje, aditive i dodatne šećere, a često se nalazi u keksićima, grickalicama i gotovim namazima.
Pored mozga, ovakva ishrana povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, a samim tim i rizik od ranije smrti.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







