Poslednjih nedelja kao da su svi prehlađeni: UNA je proveravala ima li opasnosti od pandemije gripa

Opšte mere zaštite mogu biti od pomoći, ali najbolja od svih je - vakcina

Autor: Kristina Koturanović
29.11.2023. 20:30
  • Podeli:

Posle pandemije kovida, koja je zaustavila svet pre tri godine, a koja još utiče na zdravlje ljudi širom planete, svaka vest o potencijalno zaraznom oboljenju zvuči zabrinjavajuće. 

Poslednjih dana govori se o mogućoj pandemiji gripa, zato je Kristina Koturanović proveravala koliko smo u opasnosti, s obzirom na to da pandemiju - navodno - mogu da izazovu čak dva od četiri virusa koji uzrokuju grip.

Zbog promenljivog vremena, poslednjih nedelja gotovo svi smo bili prehlađeni. Ali, lekari kažu da nije svaka infekcija tek obična prehlada.

"Da, izolovani su sojevi i H1 i H3", kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

"Curenje nosa, pojavljuje se suzenje očiju, povišena telesna temperatura koja najčešće veoma visoka sa naglim skokovima, kada oseća gušobolju, kada ima znake respiratorne infekcije, kada oseća tromost, malaksalost i umor", navodi Verica Jovanović iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema rečima stručnjaka, do pandemija dolazi kada se virus toliko promeni da deluje kao nova klica, kada mu je struktura toliko izmenjena da je imunitet populacije nula.

"To se sa gripom dešavalo 2009., pre toga 1968, pa 1957, pa pre toga 1918, opet pre toga 1889. Znači u peroiodu od negde 10 do 40 godina dođe do promene, do takve radikalne promene struktura virusa i onda nastaju pandemije. Ovo sad je redovno", rekao je Radovanović.

Opšte mere poput održavanja rastojanja, izbegavanje situacija kada je na malom prostoru mnogo ljudi, izbegavanje boravka u neprovetrernim prostorijama, mogu biti od pomoći. Međutim, jedina prava zaštita je vakcina.

"Ona se preporučuje starijim ljudima. Dakle onima kod kojih gip može da dovede do nepovoljnog ishoda. To su stariji građani preko 65 godina. Mlađi gojazni, ukoliko imaju šećernu bolest. A ako imaju neku drugu šećernu bolest, ako su bili podvrgnuti transplataciji organa, to su sve kategorije građana kod kojih bolest može da se prozli", zaključuje Radovanović.

"U nekim slučajevima u kojima osobe ne mogu da se vakcinišu, u tom slučaju osobe koje su vakcinisane su istovremeno zaštita i osobama koje nisu vakcinisane", istakla je Verica Jovanović.

Dakle, bar ove sezone nema razloga za strah od pandemije gripa, jer on postoji stolećima i tako će biti i dalje. Međutim, kao što se dogodilo sa kovidom, postoji mogućnost da se, pre ili kasnije, dogodi nova pandemija sa nekim novim virusom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()