Prelazak na masnu hranu posle posta može da bude šok za stomak i izazove probleme
Foto: ShutterstockBožić okuplja porodicu oko bogate trpeze, koja najčešće uključuje pečenje, sarmu, rusku salatu, kolače. Ali, ne bi trebalo posle posta odmah da navalite na mrs, jer to može da dovede do nadimanja, gasova, gorušice, mučnine, dijareje ili opstipacije i umora
"Prelaz na masnu hranu treba da bude postepen. Počnite laganom i lako svarljivom hranom. Bitno je da se ne opterete organi za varenje naglim uvođenjem visokokalorične hrane životinjskog porekla. Predlažem umerene porcije tečnosti i hrane. Najpre supa, bistra i ne previše začinjena, druga opcija kefir ili jogurt, sokovi od svežeg povrća i voća razblaženi vodom. Za naredni obrok kuvano povrće, pirinčane ili ovsene kaše, kuvana jaja. I za treći tek uvesti meso, kuvano ili grilovano, bez masnoća", rekla je za Najženu Sandra Milošević, specijalista strukovni nutricionista u oblasti javno zdravlje.
Postoji redosled namirnica koji treba poštovati posle posta kako bi se stomak navikao na masnu hranu. Nutricionista Sandra Milošević je navela šta jesti tokom dva dana pripreme.
* Prvih 6-12 sati nakon posta: jedite lako svarljive ugljene hidrate i tečnosti, sveže voće, supe od povrća, kuvano povrće (šargarepa, krompir, tikvice), bez dodatka masnoća
* Sledećih 12-24 sata: uvedite lako svarljive proteine i minimalne količine zdravih masti (jogurt, kefir, kiselo mleko, kuvano jaje, riba ili pileće meso i kašika maslinovog ulja u salati)
* Posle 24-48 sati: uvode se izvori zdravih masti - maslinovo i laneno ulje, orašasti plodovi i semenke i masnije vrste ribe (losos)
* Posle 48 sati: možete meso - crveno, sireve i kaloričnija jela.
"Najčešće greške nakon posta su naglo unošenje masne i kalorične hrane životinjskog porekla, začinjene hrane, prekomerno jedenje, nedostatak hidratacije, konzumacija alkoholnih pića, prebrzo jedenje. Zbog naglog prelaska na masnu hranu, zdravstvene tegobe koje se javljaju su: problem sa varenjem, nadimanje, gasovi, gorušica, mučnina, dijareja ili opstipacija, osećaj težine i bol u stomaku", ističe nutricionistkinja.
Možete da osetite umor, da dobijete glavobolju zbog oscilacije nivoa šećera u krvi. Kod osoba koje imaju problem sa krvnim pritiskom, može da se javi visok pritisak nakon unošenja prezačinjene i masne hrane.
"Varenje ćete poboljšati ako unosite manje, a češće obroke, probiotike i prebiotike. Sve grupe namirnica treba da budu uravnoteženo zastupljene. Hidratacija je takođe značajna i žvakanje hrane - svaki zalogaj treba žvakati 20 sekundi. Sve navedeno će ubrzati metabolizam, kao i fizička aktivnost, poput kratke šetnje nakon obroka. Varenje poboljšavaju i biljni začini (kurkuma, cimet, ljuta paprika, đumbir) i čajevi. U toku dana je bitno uneti tri porcije svežeg povrća i dve porcije voća koje je bogato dijetnim vlaknima, zahvaljući kojima se poboljšava varenje, stvara duži osećaj sitosti, reguliše šećer u krvi, snižava holesteror", zaključila je Sandra Milošević.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







