Ova dijeta se fokusira na vremenski okvir umesto na količinu i kvalitet unesene hrane
Kada praktikujete povremeni post, ključno pravilo je održavanje manjeg unosa kalorija od potrošnje. Ova dijeta se fokusira na vremenski okvir umesto na količinu i kvalitet unesene hrane.
Novo istraživanje sa Univerziteta u Danskoj i Holandiji naglašava važnost smanjenja ukupnih kalorija uz povremeni post za efikasniji gubitak težine.
Molekularni biolog Filip Rupert objašnjava da je suština unos manje kalorija od potrošnje, čak i tokom povremenog posta, a pri tome naglašava da to ne znači slobodu za neograničen unos hrane.
"Kada postite s prekidima, i dalje vredi pravilo da bi trebalo da unosimo manje kalorija nego što ih trošimo, ako želimo da smršamo", rekao je.
Istraživanje takođe analizira efekte povremenog posta na molekularnom nivou, uključujući oslobađanje masnih kiselina radi energije i ketogenezu.
Post može izazvati osećaj euforije, možda zbog efikasnijeg snabdevanja mozga energijom i ketonima.
"Mozak se hrani ketonima tokom posta", dodao je Rupert.
Različite reakcije na post ukazuju na potrebu individualnog pristupa, s obzirom na različite zdravstvene prednosti i na važnost savetovanja sa lekarom pri razmatranju smanjenja unosa hrane, piše medicinski časopis "Trends in Endocrinology and Metabolism".
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.