Raste interesovanje za školu za decu sa cerebralnom paralizom: U Srbiji samo jedna, pohađa je 60 učenika

Apel da se proširi prostor i otvore nove škole kako u Beogradu, tako i u Srbiji.

30.09.2023. 07:59
  • Podeli:
cerebralna paraliza shutterstock_1431385553-6517b933db54d.webp Foto: Shutterstock

Škola za decu sa cerebralnom paralizom "Miodrag Matić" jedinstvena je u Srbiji. Pohađa je 60 učenika sa višestrukim razvojnim teškoćama. Posle banjske rehabilitacije dece, ali i adaptacije počela je školska godina i za prvake. Interesovanje za školu je sve veće, a mesta je sve manje.

Za prvi dan u školi Nikola je naučio pesmicu o petliću pevaču. Sa njim još 9 drugara, svi sa cerebralnom paralizom, uče oblike i boje, prva slova i brojeve.

"Nama u kući deluje zadovoljnije s obzirom na to da je on i neverbalan i ne može da hoda. Mi gledamo da mu vreme ispunimo na taj neki način, čak i logoped smatra da će mu prijati socijalizacija i okruženje vršnjaka", kaže za RTS Ljiljana Milatović, Jagoševa mama.

I Dušanka Milošević, Pavlova mama, kaže da se njen sin uklopio i da će više napredovati.  

"Ima super drugare i mislim da se lepo uklopio jer je navikao uz starijeg brata da non-stop nešto sluša, da se nešto dešava, zato što u razredu ima drugara koji priča. To je njemu zanimljivo i mislim da će više napredovati", priča Dušanka.

Napredak i mala pobeda je i kada se ta deca prvi put odvoje od roditelja. S prvačićima sa cerebralnom paralizom radi čitav tim učitelja, defektologa, logopeda, reedukatora psihomotorike...

"Za svako dete mi radimo po redovnom planu i programu. Međutim, nakon dva meseca opservacije za đake prvake se izrađuje tzv.IOP individualni obrazovni plan, gde se onda u budućnosti baziramo na one sfere gde su deca jaka, mi to potenciramo", kaže Gordana Rajić-Đurković, nastavnik razredne nastave, defektolog oligofrenolog.

Škola radi u okviru bolnice za cerebralnu paralizu, pa deca uz nastavu dobijaju i zdravstvenu podršku. Interesovanje je toliko da su prvi put morali za 4 odeljenja da organizuju popodnevnu nastavu.

"Ja očekujem da za dve godine budu popunjeni kapaciteti i onda posle toga ne znam šta ćemo, to što imamo, imamo. Mi smo u ugovoru sa bolnicom, taj prostor koristimo, više od toga nemamo, a sve je veća navala na našu školu i za jedno dve godine biće problema, u tom smislu", kaže dr Zoran R. Andrejić, direktor OŠ za decu sa cerebralnom paralizom "Miodrag Matić".

Zato apeluju da se proširi prostor i otvore nove škole kako u Beogradu, tako i u Srbiji. Napredak dece sa cerebralnom paralizom je spor, ali moguć, kažu učitelji defektolozi koji ih strpljivo, sitnim koracima vode kroz školovanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()