Hladne noći i kraći, mračni dani mnogima donose pojačanu želju za hranom
Foto: ShutterstockAko se tokom zime češće zateknete kako posežete za testeninom, hlebom, čokoladom i drugim jelima bogatim ugljenim hidratima, niste jedini. Hladne noći i kraći, mračni dani mnogima donose pojačanu želju za hranom, naročito onom utešnom.
Stručnjaci objašnjavaju da za to postoji dobar razlog i da nema mesta panici – reč je o prirodnom biološkom odgovoru tela koje traži više goriva kako bi održalo toplotu, piše Express.co.uk.
Dijetetičarka Karin Patel iz "Dietitian Fit" objašnjava naučnu pozadinu ove pojave.
„Zimi vaše telo intenzivnije radi kako bi održalo stabilnu unutrašnju temperaturu. To može povećati apetit, naročito za hranu koja brzo daje energiju. Takođe, to je razlog zašto možete želeti ugljene hidrate čim uđete unutra iz hladnoće“, kaže ona.
Osim potrebe za energijom, važnu ulogu imaju i hormoni. Tokom zime opada nivo serotonina, poznatog kao „hormon sreće“. Unos ugljenih hidrata može privremeno podići njegov nivo, što objašnjava zašto nam takva hrana pruža prijatan osećaj.
Istovremeno raste nivo grelina, takozvanog „hormona gladi“. Njegov porast, koji se javlja i kod životinja i kod ljudi kao priprema za skladištenje energije, može izazvati lažni osećaj gladi. Zbog toga se možete osećati nezasito čak i ako ste nedavno jeli, što vodi češćem grickanju.
Iako je pojačan apetit prirodan, postoje načini da se drži pod kontrolom. Patel savetuje uključivanje određenih namirnica u ishranu kako bi se smanjio stalan osećaj gladi.
Jedan od njenih glavnih predloga su tople supe bogate proteinima. „U supu iz šolje može da ide sve, od sočiva, piletine, pasulja i paradajza, a zatim dodajte kinou“, kaže Patel.
„Toplota i proteini su pobednici kada je reč o zimskoj gladi. Ova toplota takođe pomaže da se opusti telesni odgovor na stres, što prirodno smanjuje žudnje“, smatra ona.
Doručak bogat proteinima može vas duže držati sitima i sprečiti nalete gladi tokom jutra. Grčki jogurt sa bobičastim voćem i cimetom odličan je izbor.
„Visok sadržaj proteina uz ugljene hidrate sporog oslobađanja. Cimet stabilizuje kontrolu šećera u krvi, što je izuzetno važno za zaustavljanje zimskih žudnji. Ova kombinacija održava nivo energije i sprečava popodnevni pad gladi od kojeg mnogi pate tokom hladnijih meseci“, ističe dijetetičarka. Kao dobra opcija navodi se i sveži sir, bogat omega-3 masnim kiselinama.
Na kraju, ne zaboravite na unos tečnosti. Zamena hladnih napitaka toplim biljnim čajevima može biti od velike pomoći.
„Topli napici pomažu da redovnije ostanete hidrirani, smanjuju glad izazvanu dehidracijom, a istovremeno pružaju osećaj utehe“, zaključuje Patel.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







