Sezona slava u toku: UNA je istraživala kako da u vreme praznika napravimo balans između izobilja i zdravlja

Mnogi u ovom periodu konzumiraju prekomerne količine hrane i pića

Autor: Emilija Pešić
30.11.2023. 20:45
  • Podeli:

U toku je Božićni post, tokom kog se brojni vernici voljno uzdržavaju od hrane i pića. Ali, upravo je ovaj period godine ispunjen slavama i velikim praznicima, pa mnogi drugi konzumiraju prekomerne količine i jednog i drugog. 

Potražili smo odgovor na pitanje kako da u vreme praznika napravimo balans između izobilja i zdravlja. 

Kako da uživamo u hrani, a da ipak ne preteramo?

"Najbitnije je da pravilno biramo šta ćemo da kombinujemo i da izaberemo od izobilja namirnica koje se tu nalaze. Treba sigurno izbegavati prečestu kombinaciju proteina, dosta mlečnih proizvoda sa mesom, moramo ipak da se opredelimo za jednu vrstu proteina i salate, i neko predjelo, ali ne kombinovati unos zasićenih masti i proteina", kaže nutricionista Đorđe Pejić.

Iako posle prejedanja obično osetimo snažnu potrebu da prilegnemo - to nije dobra ideja. Ležanje može da poveća mogućnost pojave problema sa varenjem i gorušice.



"Kada god možete iskoristite priliku da prošetate, naravno ne nogu pred nogu, nego malo brži oštriji hod, sada je malo hladnije, pa iskoristite priliku da se telo malo zagreje i da potrošite koju kaloriju više", kaže fitnes instruktorka Violeta Stojanović.

Mozgu je, kažu, potrebno oko 20 minuta da dobije poruku da je stomak pun. Ako je i došlo do prekomernog unosa hrane, šansu za popravni imamo već sutradan.

"Moj savet obavezno bude da sutradan recimo do 13-14h ne uzimamo nikakvu hranu, sem određene sokove, npr. biljni čaj i klasičan unos vode, a da onda prvi obrok bude ili neki potaž ili grilovano povrće ili neke salete, obrok bogat vlaknima, da i sutradan ne krenemo istim stopama", dodaje Pejić.

Pojedine studije pokazuju da se svake godine u najvećem delu Evrope beleži porast srčanih oboljenja i srčanih udara u periodu oko proslave i posle Nove godine i Božića. To ne znači zauvek reći 'NE' omiljenim jelima, ali znači imati na umu da je uvek rešenje u meri.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()