Ren ima brojne dobrobiti za zdravlje pa, ako dosad niste, pokušajte češće da ga dodajete u svoje omiljene recepte
Foto: ShutterstockRen je povrće iz porodice kupusnjača, iste one kojoj pripadaju kupus i rotkvice. Njegov beli, debeli koren cilindričnog oblika ima pikantan i intenzivan ukus, nalik ukusu senfa ili vasabija, čija esencija se oslobađa kad se koren izrenda ili samelje. Iako se najčešće konzumira upravo koren, i listovi rena su jestivi.
Bogat vitaminom C, ren je i izvor vlakana i minerala, poput kalijuma, kalcijuma i fosfora, kao i antioksidanasa. Sadrži glukozinolate i izotiocijanate, koji su zaslužni za njegov pikantan ukus i lakrimogeno dejstvo korena, što znači da izaziva suze pomalo nalik luku.
Među njegovim glavnim pozitivnim svojstvima su ona antibakterijska i protivupalna i povoljan učinak na varenje. Konzumacija rena u studijama je povezana s brojnim dobrobitima za zdravlje, poput poboljšanja stanja kod bolesti respiratornog sistema, poboljšanja varenja i pomoći kod urinarnih infekcija.
Međutim, konzumacija se ne preporučuje osobama s bubrežnim i stomačnim problemima, a ne preporučuje se ni u trudnoći. Količine koje se uobičajeno koriste u kuhinji su umerene, no prekomerna konzumacija, zbog visokog udela izotiocijanata, može uticati na apsorpciju joda, esencijalnog minerala za funkciju štitne žlezde.
Ren sadrži hemikaliju koja se naziva sinigrin za koji su istraživanja pokazala da smanjuje upalu blokirajući ili menjajući delove imunog sistema koji je uzrokuju.
Studije sugerišu i da bi sinigrin mogao da pomogne u ublažavanju simptoma ateroskleroze, ali potrebna su detaljnija istraživanja pre nego što se o tome donesu definitivni zaključci. Može pomoći u smanjenju rizika od stanja poput artritisa, Alchajmerove bolesti, dijabetesa, bolesti srca i raka.
Koren rena prirodno je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od ćelijskih oštećenja tako što se vezuju za slobodne radikale.
Neke studije su ukazale na to da bi ren mogao da spreči razvoj kancerogenih ćelija u debelom crevu, plućima i želucu, ali potrebna su dodatna ispitivanja na ljudima kako bi se ta teza potvrdila.
Ako ste ikada jeli ren, poznat vam je onaj osećaj peckanja koji se može javiti u nosu, grlu i sinusima.
Možda vam to smeta, ali zapravo je korisno za zdravlje vašeg respiratornog sistema. Jedna studija je pokazala da suplement na bazi osušenog rena efikasno leči infekcije sinusa i bronhitis.
Studije su pokazale da izotiocijanati, fitokemikalije prisutne u renu, mogu uništiti bakterije i gljivice koje uzrokuju bolesti, poput trovanja hranom, želučanih čireva i gljivica na koži i noktima.
Ren se najčešće koristi kao začin. Njegov pikantan ukus odlično se slaže sa širokom lepezom jela, poput onih od testenine, kuvanog mesa, ribe, salate i variva. Može se koristiti rendan ili mleven u pripremi soseva.
Jedan od najpopularnijih načina pripreme je sos od rena koji se dobija mešanjem rendanog rena, sredine od hleba, sirćeta, ekstra devičanskog maslinovog ulja, šećera i soli. Taj sos je idealan dodatak raznim glavnim jelima, ali i tvrdo kuvanim jajima, kuvanom i sirovom povrću, a možete u njega umakati i riblje štapiće, namazati ga u burgere umesto majoneza, umešati u pire od krompira kako biste mu dali pikantniju notu ili njime preliti stejk.
Inače, sveži ren se može kuvati, dinstati i peći na grilu, a odlično se slaže sa cveklom, krompirom i brokolijem.
Nemojte da mešate ren sa vasabijem, poznatijim i kao japanska rotkva od koje se priprema istoimeni zeleni i vrlo pikantan sos.
Iako je način korišćenja sličan, ren ima intenzivniji i dugotrajniji pikantan ukus, dok je vasabi blaži i njegova pikantnost brže nestaje.
Zbog otežanog uzgoja pravi vasabi je redak i vrlo skup, a to je ujedno i razlog zbog kojeg restorani ponekad koriste zeleni sos koji ima veći procenat rena nego pravog vasabija, prenosi Živim.hr.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







