Idealna za vreme praznika
Srpski naziv za kuvanu rakiju je šumadijski čaj koji je nezaobilazan u domovima kada temperatura padne ispod nule, a naši stari su često govorili da nema bolesti koju ne leči.
Srbi se kunu u kuvanu rakiju kao u lek protiv gripa, lek za bolju cirkulaciju, ali i za opuštanje.
Ukoliko vas muči bol u grlu i kašalj, curenje iz nosa i ponekad temperatura i groznica, onda se lek za vaše tegobe krije u dobrom starom šumadijskom čaju. Barem su tako tvrdili naši stari.
Potrebno vam je:
Priprema:
U metalnu šerpicu ili džezvu stavite šećer da se karamelizuje, kada to postignete skinite sa ringle pa dodajte odmah rakiju i vodu. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi.
Služiti toplo i to isključivo u društvu dobrih prijatelja jer se može desiti da vas ovaj čaj natera da kažete sve tajne.
Možete umesto šećera dodati med, što je još bolja i zdravija varijanta.
Med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje upaljeno grlo i deluje protiv bakterija i virusa jer je pun antioksidanasa. Dobro ga je uključiti preventivno u zimske napitke, ali vodite računa da med ne stavljate u vrelu tečnost jer mu tako smanjujete delotvornost.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.