Stručnjaci upozoravaju: Zbog ove vrste hrane mnogo se brže stari

Oprezno sa biranjem namirnica koje konzumirate svakodnevno

14.11.2024. 11:00
  • Podeli:
shutterstock_ nutricionista, doktor, ishrana, zdravlje, zdrava hrana, vegan-65fbfcce47375.webp Foto: Shutterstock

Još jedna studija povezuje ultraprerađenu hranu (UPF) kao što su zapakovane grickalice, slatka pića, hleb iz masovne proizvodnje, voćni jogurt, neke žitarice za doručak i zamene za meso sa ubrzanim biološkim starenjem. Evo kako ova ishrana utiče na telo.

Biološka starost - starost naših ćelija i tkiva je pod uticajem genetike i životnih navika poput ishrane i treninga. A evo kako neadekvatna ishrana utiče na telo:

Sredovečni i stariji italijanski učesnici ove studije koji su više od 14 % dnevnih kalorija dobijali iz UPF-a činili su se biološki starijima od svoje hronološke starosti. Hronološka starost podrazumeva broj godina koje je neko proživio od rođenja. S druge strane, biološka starost se odnosi na nivo biološkog starenja osobe, tačnije koliko dobro telo funkcioniše i kako se odupire bolestima.

Ultraprerađena hrana ima lošu reputaciju jer je puna kalorija, šećera, masti i soli, piše New York Post.

"Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, soli i zasićenim ili transmasnoćama, ova ultraprerađena hrana prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja zapravo menja njen sastav, s posledičnim gubitkom hranjivih materija i vlakana", objasnila je nutricionistička epidemiološkinja i koautorka studije Marialaura Bonacio.

Dodala je da to može da ima važne posledice za niz fizioloških funkcija, uključujući za metabolizam šećera i za sastav i funkcionalnost crevnog mikrobioma. Istakla je važnost ravnoteže bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sistemu.

"Takođe, ova hrana je često pakovana u plastičnu ambalažu , te tako postaje i prenosnik toksičnih materija za telo", zaključila je Bonacio.

Njen tim je okupio 22 500 učesnika koji su ispunili upitnik o hrani i izmereno im je 36 biomarkera u krvi kako bi se izračunala njihova biološka starost.

Nalazi su objavljeni u "The American Journal of Clinical Nutrition". Rezultati su potvrdili nedavnu studiju Univerziteta Kalifornije u San Francisku koja je otkrila da dodatni šećer ubrzava biološko starenje, čak i ako je deo inače zdrave ishrane.

Visoke količine šećera u krvi mogu da oštetete ćelije, što dovodi do hronične upale, koja je povezana sa gojaznošću, bolestima srca, dijabetesom, bolestima jetre i raznim vrstama raka. Nedavne studije su otkrile da ultraprerađena hrana čini oko 60 % dnevnog unosa kalorija tipičnog Amerikanca.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()