Oprezno sa biranjem namirnica koje konzumirate svakodnevno
Još jedna studija povezuje ultraprerađenu hranu (UPF) kao što su zapakovane grickalice, slatka pića, hleb iz masovne proizvodnje, voćni jogurt, neke žitarice za doručak i zamene za meso sa ubrzanim biološkim starenjem. Evo kako ova ishrana utiče na telo.
Biološka starost - starost naših ćelija i tkiva je pod uticajem genetike i životnih navika poput ishrane i treninga. A evo kako neadekvatna ishrana utiče na telo:
Sredovečni i stariji italijanski učesnici ove studije koji su više od 14 % dnevnih kalorija dobijali iz UPF-a činili su se biološki starijima od svoje hronološke starosti. Hronološka starost podrazumeva broj godina koje je neko proživio od rođenja. S druge strane, biološka starost se odnosi na nivo biološkog starenja osobe, tačnije koliko dobro telo funkcioniše i kako se odupire bolestima.
Ultraprerađena hrana ima lošu reputaciju jer je puna kalorija, šećera, masti i soli, piše New York Post.
"Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, soli i zasićenim ili transmasnoćama, ova ultraprerađena hrana prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja zapravo menja njen sastav, s posledičnim gubitkom hranjivih materija i vlakana", objasnila je nutricionistička epidemiološkinja i koautorka studije Marialaura Bonacio.
Dodala je da to može da ima važne posledice za niz fizioloških funkcija, uključujući za metabolizam šećera i za sastav i funkcionalnost crevnog mikrobioma. Istakla je važnost ravnoteže bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sistemu.
"Takođe, ova hrana je često pakovana u plastičnu ambalažu , te tako postaje i prenosnik toksičnih materija za telo", zaključila je Bonacio.
Njen tim je okupio 22 500 učesnika koji su ispunili upitnik o hrani i izmereno im je 36 biomarkera u krvi kako bi se izračunala njihova biološka starost.
Nalazi su objavljeni u "The American Journal of Clinical Nutrition". Rezultati su potvrdili nedavnu studiju Univerziteta Kalifornije u San Francisku koja je otkrila da dodatni šećer ubrzava biološko starenje, čak i ako je deo inače zdrave ishrane.
Visoke količine šećera u krvi mogu da oštetete ćelije, što dovodi do hronične upale, koja je povezana sa gojaznošću, bolestima srca, dijabetesom, bolestima jetre i raznim vrstama raka. Nedavne studije su otkrile da ultraprerađena hrana čini oko 60 % dnevnog unosa kalorija tipičnog Amerikanca.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.