Tri česta ginekološka problema i kako ih rešiti

Redovni ginekološki pregledi su nešto o čemu treba neprestano da se govori

27.09.2023. 14:01
  • Podeli:
ginekologija pregled lekar žena Pixabay-1667492194684.webp Foto: Pixabay

Naučni članci, blogovi i tekstovi u medijima na temu ženskog zdravlja sve ćešće se mogu sresti u praksi. U pravi plan se stavlja briga o sebi i zdravlju sa tri najvažnija aspekta, a koja se tiču, fizičkog, mentalnog i psihičkog.

Žene svakodnevno urade toliko fantastičnih stvari, ali sa druge strane je poražavajući podatak da one retko to osveste i pohvale sebe – bilo rečju, kafom u omiljenom kafiću, putovanjem ili nekim kozmetičkim tretmanom.

I dalje poseban akcenat se stavlja na promociju brige o zdravlju posebno u delu koji se odnosi na ginekologiju i probleme koji se mogu javiti u svim starosnim grupama.

Folna kiselina ima veliki značaj za vreme trudnoće

Za trudnoću kažu da je drugo stanje što je potpuno opravdano. U telu buduće majke dešavaju se razne fizičke, psihičke i hormonalne promene koje mogu biti praćene manjim ili većim simptomima.

Tada je važno da se sačuva svaki aspekt zdravlja buduće majke na optimalnom nivou, ali treba misliti i na fetus. Potreba za folnom kiselinom tokom trudnoće raste zbog intenziviranja metaboličkih procesa i reakcija uključenih u deobu ćelija.

Iako je folna kiselina važna i za žene koje nisu u drugom stanju (za deobu ćelija, formiranje eritrocia, za normalno funkcionisanje različitih organa i za niz metaboličkih reakcija), njen nedostatak u ranoj fazi trudnoće može izazvati ozbiljne probleme. Oni se odnose na značajno povećavanje rizika od nepavilnog zatvaranje neuralne cevi kod fetusa tokom embrionalnog razvoja, a što može rezultovati ozbiljnim urođenim manama u vezi sa kičmom, kičmenom moždinom i mozgom kod bebe.

Zato se folna kiselina, odnosno vitamin B9 preporučuje kao korisna u mnogim životnim fazama, pogotovo kod trudnoće, kako bi se rizik o svega navedenog sveo na minimum.

Konizacija kao terapijski postupak za uklanjanje atipičnih promena na grliću materice

Redovni ginekološki pregledi su nešto o čemu treba neprestano da se govori, o čemu treba da se podiže svest u svim uzrasnim grupama jer to može spasiti rizika od nastanka mnogih bolesti i oboljenja koja se drugačije ne mogu uvideti i utvrditi.

Samo jedno od takvih oboljenja jeste ono koje se tiče promena na grliću materice koje se sve češće beleži i kod mladih žena i onih koje nikada nisu rađale. Jedna od dijagnostičkih i ujedno terapijskih metoda koja se koristi jese konizacija.

Termin konizacija koristi se kao sinonim za intervencije širokog opsega, pa se može reći da je reč o konusnoj biopsiji grlića materice pa sve to amputacija vaginalnog dela grlića.

Konizacija je dijagnostička metoda, odnosno terapijska, koja podrazumeva da se uzima dublji isečak grlića materice u vidu konusa. Indikacije i način sprovođenja određuje se na osnovu više stvari i kriterijuma kao što su starosna dob, reproduktivna anamneza, i u odnosu na kolposkopski nalaz.

Uzorak odnosno isečak koji se dobije konizacijom obavezno se šalje na histopatološku analizu. Ali se ovo u praksi pokazalo i kao efikasno u cilju otklanjanja promena nastalih na tkivu. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, histeroskopski.

Čaj za urinarne infekcije u borbi protiv bakterija

Kod žena često se, posebno tokom letnjih dana, mogu javiti urinarne infekcije koje utiči na otežano mokrenje, bol i opšti osećaj nelagonosti. Treba znati i da postoji bliska povezanost između urinarnih i vaginalnih infekcija, te uvek treba blagovremeno reagovati na pojavu bilo kojih simptoma kako ne bi dolazilo do komplikacija.

Zapravo urinarna infekcija može postati vaginalna i obrnuto, te je zato važno blagovremeno reagovati.

Kao najefikasnije prirodno sredstvo u borbi sa ovim problemima pokazao se čaj za urinarne infekcije. Dakle, prvu pomoć sebi prilikom pojave simptoma možete pružiti kupovinom i konzumiranjem čaja za urinarne infekcije onako kako je to propisano u uputstvu. Ubrzo ćete osetiti olakšanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()