Tri namirnice u kojima ima najviše vitamina D: Zaboravite na suplemente

Oslonite se na prirodu

07.11.2023. 22:09
  • Podeli:
vitamin D pixabay-654a3d3acbab3.webp Foto: Pixabay

Budući da većinu vitamina D koji nam je potreban dobijamo iz direktne sunčeve svetlosti, možemo da počnemo da osećamo manjak ovog vitamina tokom godišnjih doba kada sunca nema toliko. 

Ovaj vitamin povezan je sa zdravljem naših kostiju i mozga, pa ako ga ne dobijamo dovoljno od sunca, važno je uključiti više hrane s vitaminom D u našu svakodnevnu ishranu. Stoga se potrudite da jedete više ovih namirnica.

Riblje ulje

Riblje ulje se uzima iz tkiva masne ribe i to je način da se iskoriste dobrobiti omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a da se zapravo ne jede riba. Utvrđeno je da riblje ulje pomaže u smanjenju bola kod pacijenata s artritisom, u kontroli krvnog pritiska i holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz ove dobrobiti, takođe dobijate oko 75 odsto vaše dnevne vrednosti vitamina D sa samo jednom kašičicom ribljeg ulja.

Foto: Pixabay

Sardine

Takođe, sardine u konzervi jednostavan su i pristupačan način da dobijete više vitamina D za svoje kosti i mozak. Slično kao i tuna u konzervi, sardine možete jesti odmah iz konzerve, možete ih staviti na krekere ili napraviti sendvič sa salatom od sardina s majonezom, mladim lukom i omiljenim začinima.

Jaja

Jaja su najpoznatija po tome što sadrže proteine ​​i kolin - hranjivu materiju potrebnu za metabolizam, kognitivnu funkciju i zdravo mišićno tkivo, ali jaja se takođe smatraju hranom s vitaminom D. U samo jednom jajetu dobićete 8 odsto svoje dnevne vrednosti, ali to možete lako udvostručiti za doručak i biti na putu prema boljem imunitetu i zdravlju kostiju.

Foto: Pixabay

Veće doze vitamina D smanjuju rizik od atrijalne fibrilacije

Studija Univerziteta iz istočne Finske pokazuje da je uzimanje viših doza vitamina D od preporučenih tokom pet godina smanjilo je rizik od atrijalne fibrilacije (najčešća aritmija, čiji se rizik povećava sa godinama, a koja je povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara, srčane insuficijencije i mortaliteta. Pokazalo se da vitamin D ima uticaj, na primer, na atrijalnu strukturu i električnu funkciju) kod starijih muškaraca i žena, piše Science Daily.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()