U maju nove terapije za onkološke pacijente - 15 novih lekova u Pravilniku RFZO

Rak godišnje u Srbiji odnese više od 20.000 života

04.03.2024. 16:30
  • Podeli:
bolnica pregled pixabay-656a2bd796e5c.webp Foto: Pixabay

I dalje se borimo za rano otkrivanje bolesti, jer će i inovativni lekovi delovati bolje u ranim fazama, rekao je za RTS Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Najavljuje da onkološki pacijenti mogu da očekuju nove terapije u maju.

Vlada Srbije usvojila je rešenje o davanju saglasnosti na izmenjen Pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Pravilnikom se predlaže stavljanje 67 medikamenata na Listu lekova, među kojima je i 15 novih, a predloženo je i proširenje indikacija za lekove koji su već na listi.

Najviše novih lekova je za onkološke pacijnete. Kako će ubuduće izgledati borba protiv najtežih bolesti? Koje poruke su se čule na tek završenom Međunarodnom onkološkom kongresu u Novom Sadu?

Šta možemo svi zajedno da uradimo u borbi protiv raka koji godišnje u Srbiji odnese više od 20.000 života?

Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije rekao je da pacijenti mogu da očekuju nove terapije u maju.

"Onkologija je dobila najveće proširenje liste lekova. Značajno proširenje je za bolesti karcinoma dojke, pluća, prostate, debelog creva...", kaže Radosavljević

Prema njegovim rečima, to su proširenja liste lekova koja će mnogo koristiti pacijentima.

Istakao je da bi bilo idealno da se terapije daju pacijentima u mestima gde žive, ali za potpuno inovativni lek ipak je neophodno da se daje u tercijalnim ustanovama.

Radosavljević je rekao da sada kada je proširena lista lekova da je ostalo da se borimo za rane stadijume bolesti, odnosno za rano otkrivanje bolesti, jer će i inovativni lekovi delovati bolje u ranim fazama bolesti.

Onkolog ističe da građani znaju šta je sve štetno, da je štetno i pušenje i gojaznost i da je dobro vežbanje i samopregled.

Naveo je podatak da u najrazvijenijim zemljama raste broj obolelih od malignih bolesti, ali i da pada broj umrlih, što znači da je vidljiv uspeh i u ranoj dijagnostici i u inovativnim lekovima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()