UNA istražuje: Da li je lako danas biti muškarac i šta se od njega očekuje?

Zdravlje muškarca je na udaru savremenog života.

Autor: Emilija Pešić
19.11.2023. 20:09
  • Podeli:

Da li je lako biti muškarac u sadašnjem trenutku? To se pitamo na njihov međunarodni dan. Šta sve moderno društvo očekuje od jednog muškarca i kako to utiče na njegovo mentalno zdravlje? Naša Emilija Pešić skreće pažnju na to koliko je važno da naša braća, muževi, očevi, deke, stričevi, ujaci - budu dobro i da je potpuno u redu ako se ponekad ne osećaju tako.

Zdravlje muškarca je na udaru savremenog života. Uvreženo je mišljenje da se od muškarca očekuje da bude jak, da ne pokazuje emocije i strah, da dominira. Kroz njegovu glavu prolaze strahovi od otkaza, gubitka prihoda za život i izdržavanje porodice.

"Danas je izazov zadržati posao, imati dobro plaćen posao koji može obezbediti sigurnost porodici, a sa druge strane biti emocionalno pismen, biti dostupan svojoj partnerki, razgovarati o osvojoim emocijama, učestvovati u odgaanju dece, učestvovati u org celokupnog života, učestvovoati u brizi o ostareli, roditeljima. Dakle, sve su to neki nivoi koji se očekuju od jednog savremenog muškarca", kaže Ljubica Kuridža, psihoterapeutkinja.

Naša kultura nije uvek prijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije. Pomenuti zahtevi stvaraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje.

"Tačno  je da se malo piča o mentalnom zdravlju muškarca jer se očekuje da oni nemaju taj izliv svojih emocija vidljiv, da se zaplaču... i tako se deca kod nas i vaspitavaju. Ako je dečak u pitanju - nemoj da zaplačeš, nemoj da pokažeš emociju, to nije muško - što nije apriori tako. Zato je važno da razgovaramo i damo do znanja da smo tu za svoje najbliže", smatra Ivana Ćirić, psiholog.

"Kako si? Kako se nosiš sa svim izazovima,koliko ti je teško? Da bude slobodan da priča o tome i sada opozit tome - da bude slobodan da priča o svojim slabostima. Zamislite kako sada da budete s jedne strane jak a sa druge strane pokazati da si slab. I to je jedan neverovatan balans kojim današnji muškarci nisu opremljeni", dodaje Kuridža.

"Jači muškarci ako su u svojoj primarnoj porodici imali bazu, oni to mogu da savladaju, međutim ako se dešava da jednostavno dolazi do nekog kraha ili rascepa mogu da se dese razni psihički poremećaji i razne situacije, povlačenje u sebe. Tako da ima tu milion stvari na koje moramo da se fokusiramo", naglašava Ćirićeva.

Poslednjih godina, broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene.

I zato je , dragi muškarci, važno da znate: da možete da budete depresivni i anksiozni, da možete da bude žrtve zlostavljanja i da imate napad panike. Da je potpuno normalno da se osećate nesigurno i da potražite pomoć kada vam je potrebna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()