Voće bogato flavonoidima štiti mozak od štetnih materija, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i depresije i anksioznosti
Australijski naučnik za hranu i klinički nutricionista, dr Vincent Candravinat, rekao je da postoje dokazi koji ukazuju na to da redovna konzumacija jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
Zdravstveni istraživač iz Sidneja rekao je da bi više jabuka moglo pomoći u održavanju dobre memorije u kasnijem životu jer sadrže vitamine i minerale koji su povezani sa očuvanjem pamćenja.
"Voće bogato fenolima kao što su flavonoidi mogu pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti štiteći mozak od štetnih supstanci. Flavonoidi se mogu naći u mnogim drugim vrstama voća i povrća i takođe su moćni antioksidansi koji mogu da ublaže simptome depresije i anksioznosti", rekao je dr Vinsent.
Istraživanja pokazuju da flavonoidi pomažu kod nekih problema sa varenjem i doprinose zaštiti od raka, srčanih bolesti i degeneracije uzrokovane starenjem. Najviše se nalazi u sledećem voću i povrću:
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.