Istraživači ukazuju da su masnoće u kojima se krompir prži pokretačka snaga povećanog zdravstvenog rizika
Foto: PixabayOni svakako spadaju u najukusniju hranu, ali ako često jedete pržene krompiriće, nemojte očekivati da to na vas u bliskoj i dugoročnoj budućnosti neće ostaviti posledice.
"Gušenje" u pomfritu više od dva puta nedeljno moglo bi da udvostruči rizik od (pre)rane smrti, navodi se u studiji sprovedenoj na 4.500 odraslih osoba, objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.
Istraživači ukazuju na štetnost ulja u kojima se krompir prži kao na pokretačku snagu povećanog zdravstvenog rizika, a manje na sam krompir.
Naročito zbog toga što ni sami nisu uspeli da povežu krompir pripremljen na drugačije načine sa većim rizikom od rane smrti.
Ako to nije dovoljno dobro da vas uveri da smanjite unos prženog krompira, narednih 5 argumenata će vam pojasniti zašto bi trebalo "smanjiti doživljaj" kada je konzumacija pomfrita u pitanju, piše Eat This, Not That!
S obzirom na to da organizam sporije prerađuje masti od ugljenih hidrata i proteina i da, zbog načina na koji su pripremani sadrže više kalorija, za očekivati je da će krompirići mnogo duže stajati u želucu nego da ste ga napunili zdravijom hranom.

Rezultat toga je mnogo veća šansa da patite od bolova u želucu. Ostale povezane nuspojave su mučnina, proliv, nadutost i grčevi.
Zbog toga što su prženi u hidrogenim uljima, krompirići dolaze sa velikom količinom trans-masti, koje podižu loš, a snižavaju dobar holesterol. Rezultat toga je povećani rizik od srčanih oboljenja.
Prema 10-godišnjoj studiji u koju je bilo uključeno 1.600 starijih ljudi u Japanu, objavljenoj u časopisu Neurology, ljudi sa najviše industrijskih transmasti u krvi imali su do 75 odsto veću verovatnoću za razvoj Alchajmerove bolesti ili demencije. To je samo jedan od brojnih razloga zašto pomfrit nije među najzdravijom hranom za vaš mozak.
Ako jedete masnu hranu, rizikujete da oštetite crevni mikrobiom jačajući nezdrave i time smanjujući broj zdravijih bakterija u svom organizmu, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care.
S obzirom na ulogu creva u informisanju imunološkog sistema vašeg organizma, time biste mogli da izložite svoj organizam raznim bolestima.
Studija u kojoj je učestvovalo oko 150.000 vojnih veterana, koju su sproveli istraživači američkog Ministarstva odbrane i Centra za istraživanje i informisanje o epidemiologiji veterana, pokazala je da ishrana prženom hranom tri puta nedeljno izaziva 7 odsto veći rizik od srčanog i moždanog udara.

Kod učesnika studije koji su svakodnevno konzumirali prženu hranu, taj rizik se udvostručio na 15 odsto.
"Naši nalazi pružaju dokaze o povezanosti konzumacije pržene hrane i incidencije (koronarne arterijske bolesti) zavisno od količina", zaključili su naučnici.
Kada se hrana prži na masti, postaje super kalorična bomba. A da bismo pružili samo jedan primer potkrepljen dokazima za vezu između krompirića i vašeg struka – a ima ih mnogo – studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition je pokazala da je ishrana prženom hranom direktno povezana sa slučajevima gojaznosti.
To je jedan od nekoliko razloga zašto je pomfrit visoko rangiran na listi "101 najnezdravije brze hrane na planeti".
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







