U organizam ćete unositi puno više vlakana, magnezijuma, kalijuma, a pomoći će vam i u smanjenju bacanja hrane
Svaki put kad oljuštite bananu i bacite joj koru, bacate ukusan, hranljiv međuobrok. Nedavna studija pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.
Osim ako niste predani čitalac veganskih kuvarskih blogova, verovatno nikad niste razmišljali o kuvanju kore od banane. Ne samo da je kora od banane savršeno bezbedna, nego su i naučnici dokazali da je zaista dobra za nas.
Kad su proizvodi njihovog eksperimenta testirani, potrošači su izjavili da su ukusom bili jednako zadovoljni kao i s drugim kolačićima koji nisu sadržavali brašno kore od banane.
Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranljivih supstanci koje pomažu u borbi protiv raka. Obogaćen korom od banane, na primer, keks napravljen za korišćenje u studiji sadržao je puno više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih kombinacija, piše Sciencealert.com.
Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo kolačićima koji su pomalo smeđi i tvrdi, verovatno zbog dodatnih vlakana.
Ali, kada su se radile serije s brašnom koje je sadržalo tek 7,5 odsto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu.
A bonus je i to da je brašno od bananinih kora može stajati na polici do tri meseca na sobnoj temperaturi.
Rezultati studije takođe sugeriše da bi vredelo razmisliti o korišćenju brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testenini. Prošle godine je studija o kolaču od kore banane otkrila da žuta boja kore voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu.
U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamena do 10 odsto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.
Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, nego pomaže i u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 odsto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranljivih supstanci jednostavno se baci.
Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako su dobro pripremi, može biti jako dobrog ukusa. Može čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda budući da kora ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.
Isto vredi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus. Dakle, sledeći put kad skinete koru od banane, razmislite o tome da je zadržite.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.