Sjajne vesti: Posle 100 godina sivi vuk prošetao Kalifornijom

Sa ženkom je u posetu Nacionalnom parku stiglo četvoro mladunaca, dva mužjaka i dve ženke.

13.10.2023. 12:12
  • Podeli:
sivi vuk pixabay-652917f67d541.webp Foto: Pixabay

Među džinovskim sekvojama u Nacionalnom parku u južnoj Kaliforniji, primećen je sivi vuk. Za ovu vrstu se mislilo da je izumrla, jer se na ovim prostorima nije pojavljivala skoro 100 godina.

Prva je vuka primetila Mišel Haris još tokom jula meseca 2023. godine, a mislila je da je veliki sivi pas.

"Pošto je zabacio glavu unazad, ispustio je urlik, prepoznatljiv vuku. Pomislila sam da ne liči na vuka, ali sigurno jeste“, istakla je Mišel Haris.

Kasnijom analizom tragova i dlake koji su pronađeni na lokaciji kojom se kreatao sivi vuk, utvrđeno je da je u pitanju ženka sivog vuka, vođa čopora, koji je nazvan „Tulare“.

Sa ženkom je u posetu Nacionalnom parku stiglo četvoro mladunaca, dva mužjaka i dve ženke. DNK analiza je takođe pokazala da su direktni potomci vuka OR-7, koji je 2011. godine bio prvi vuk u Kaliforniji posle 90 godina.

Ekolozi su bili uzbuđeni zbog ponovnog pojavljivanja vukova u ovoj oblasti i pozvali su američku službu za šume da obustavi projekte seče u regionu.

Vlasnici stoke u tom području brinu zbog pojave sive vučice, jer bi njihove životinje mogle da postanu lak plen i hrana ovim divljim životinjama.

Inače je u 19. i 20. veku širom SAD sprovođen lov na vukove do njihovog istrebljenja. To je imalo loše posledice, jer je nestanak ovog predatora imalo neočekivane efekte na životnu sredinu, broj populacije losova i jelena se drastično povećao.

Kao i u Nacionalnom parku Jeloustoun, odsustvo vukova je uticalo na ceo ekosistem i pejzaž, a njihovo obnavljanje moglo bi da ima neverovatan efekat balansiranja.

Farmeri i rendžeri ne bi trebalo da brinu jer država Kalifornija već ima uspostavljen sistem za nadoknadu štete vlasnicima stoke koju su ubili vukovi, objasnio je LA tajms.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()