Brnabić: Srbija u top pet zemalja po saradnji sa EBRD, reč je o milijardama evra

Navedeno je da se sa ovom finansijskom institucijom sarađuje i kada je reč o naučno-tehnološkim parkovima, pa EBRD za novu fazu NTP daje 70 miliona evra

26.02.2024. 14:09
  • Podeli:
ana brnabić, razgovori u londonu, EBRD - 26 feb 2024 - profimedia (3)-65dc8d3f962f7.webp Foto: Profimedia

Srbija je u top pet zemalja po saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), izjavila je danas u Londonu  predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa predsednicom ove banke Odil Reno Baso.

Premijerka je novinarima rekla da ukupna vrednost potpisanih i ratifikovanih sporazuma Srbije sa EBRD iznosi oko 2,3 milijarde evra.

"Mi smo i danas nastavili sa saradnjom i novim projektima, nastavljamo rad na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, potpisali smo sporazum za sledeću aukciju za nove megavate iz zelene energije. Radimo i na projektima energetske efikasnosti, zelene energije u sistemima daljinskog grejanja, ali imamo i projekte i koji se tiču putne infrastrukture, železničke infrastrukture", rekla je premijerka.

Navela je da se sa EBRD sarađuje i kada je reč o naučno-tehnološkim parkovima, pa EBRD za novu fazu NTP daje 70 miliona evra, od čega 10 miliona ide za BIO 4 kampus, odnosno budući razvoj biotehnologije u Srbiji i veštačke inteligencije.

"Fokus saradnje sa EBRD je i na regionalnim i lokalnim putevima, to je ono na čemu posebno insistira predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a nama je izuzetno važno za dalji ravnomerni i regionalni razvoj", istakla je premijerka.

Nivo stranih investicija uvećan 4 puta

Premijerka Brnabić rekla je i da je Srbija od 2012. godine za više od četiri puta povećala nivo direktnih stranih investicija koje su 2023. godine dostigle nivo od 4,5 milijardi evra.

"Svake godine od 2012, osim pandemijske godine (2020. godina) mi smo imali i postavljali nove rekorde u prilivu stranih direktnih investicija i došli do 4,5 milijarda evra investicije u 2023. godine što je nešto više od četiri puta više u odnosu na pre 10 godina", rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje zašto je baš Srbija dobro mesto za ulaganje.

Premijerka je istakla da postoji bar četiri indikatora koji pokazuju koliko se Srbija promenila na bolje i koliko je prosperitetna zemlja.

"Prvi - što od 2012. godine nije bilo ni jedne godine osim one pandemijske godine tokom COVID-19 da nivo direktnih stranih investicija u Srbiji nije rastao", rekla je Brnabić.

Kao drugi indikator Brnabić je navela da je u Srbiji u poslednjih 11 godina otvoreno više od 550.000 novih radnih mesta.

"Ja mislim da je to svojevrstan rekord za Evropu, a ne za Zapadni Balkan", ocenila je Brnabić.

Premijerka je kao treći indikator prosperiteta Srbije istakla porast BDP-a od 2012. godine.

"Sve ono što mi u tokom jedne godine stvorimo u Srbiji poraslo je od 33 milijarda evra 2012. godine, na više od 69 milijardi evra u 2023. godini", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija za 11 godina povećala svoj BDP više nego duplo. 

"I konačno, možete videti da se ljudi sve više vraćaju u Srbiju. Ja ću vam reći ja da gde god da odem, vidim ljude koji su se vratili u mesta odakle su rođeni. Bila sam prošle nedelje u Despotovcu, tamo se tokom prošle godine upisalo osam novih učenika iz porodica koje su vratile iz Švajcarske, Nemačke i Švedske u Srbiju", naglasla je Brnabić.

Brnabić je dodala da se i po broju izdatih radnih dozvola strancima takođe vidi koliko je Srbija napredovala.

"Tokom 2023. godine izdali smo više od 52.000 radnih dozvola za strance da rade u Srbiji", rekla je Brnabić i podsetila da je 2015. godine izdato 6.300 radnih dozvola.

Brnabić je naglasila i da je predstojeći Ekspo 2027 velika šansa za Srbiju i da je Vlada isčekuje sa nestrpljenjem jer je pripremila ambiciozne planove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()