Cene kafe zagorčavaće nam život: Iz čuvene kompanije najaviljena nova poskupljenja omiljenog napitka

Globalne cene kafe već su značajno porasle u drugom tromesečju zbog ekstremnih vrućina u ključnim regionima u Aziji

09.07.2024. 17:26
  • Podeli:
kafa, cena kafe - shutterstock-668d568a1e9b7.webp Foto: Shutterstock

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice, ocenio je danas predsednik odbora direktora italijanske kompanije Lavaca Đuzepe Lavaca.

"Cene kafe neće pasti, ostaće veoma visoke. Lanac snabdevanja kafom je pod ozbiljnim pritiskom", rekao je on za Fajnenšel tajms.

Cena kafe na policama britanskih supermarketa porasla je za oko 15 odsto od 2023.

Kompanije za prženje kafe bile su prinuđene da podignu cene i smanje marže kako su rasli troškovi sirovina, rekao je Lavaca, pripisujući pad nestašici ponude koja je rezultat klimatskih promena.

Cena fjučersa za sortu "Arabica" premašile su 2,4 dolara po funti (0,45 kg) i približile se dvogodišnjem maksimumu od 2,5 dolara po funti zabeleženom u aprilu, javio je Trading Economics. 

To je, između ostalog, posledica smanjenja snabdevanja iz Vijetnama zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

U prvoj polovini godine izvoz kafe iz Vijetnama opao je za 10,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine - na 902 hiljade tona, prema podacima državnog zavoda za statistiku.

Globalne cene kafe su značajno porasle u drugom tromesečju zbog ekstremnih vrućina u ključnim regionima u Aziji. Kvote fjučersa za sortu robusta u Londonu do kraja juna porasle su za 18,1 odsto u odnosu na kraj marta, a fjučersa za arabicu - za 20,6 odsto.

Lavaca (Lavazza), osnovana 1895. godine u Torinu, jedna je od najvećih kompanija za kafu na svetu. Prihod na kraju 2023. povećan je za 13 odsto i iznosio je 3,1 milijardu evra.

Lavaca grupa uključuje kompanije kao što su francuski Carte Noire, danski Merrild i kanadski Kicking Horse Coffee. 

Grupacija ima osam proizvodnih pogona u Italiji i četiri druge zemlje i zapošljava više od 4.000 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()