Dramatično upozorenje Svetske banke: Zemlje u razvoju moraju pod hitno da vrate dugove

Očekuje se da će u 2024. svetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4 odsto

22.02.2024. 08:08
  • Podeli:
evro, ekonomija, banka, pare foto pixabay-6527c1ffd89d3.webp Foto: Pixabay

Svetska banka upozorila je zemlje u razvoju da bi visoki troškovi zaduživanja mogli dramatično da utiču na to da podstaknu trenutno spor ekonomski rast. 

Najnovije upozorenje te finansijske institucije dolazi nakon što je prodaja međunarodnih obveznica vlada na tržištima u razvoju dostigla rekord od 47 milijardi dolara u januaru, preneo je Rojters. 

Zamenik šefa Svetske banke Ajhan Kose poručio je pojedinim državama da se, kada je reč o pozmljivanju, "sve dramatično promenilo i da njihove privrede moraju da rastu mnogo brže".

"Da imam hipoteku sa kamatom od 10 odsto, bio bih zabrinut", poručio je on.

Kose je dodao i da bi se moglo ispostaviti kako je brži rast nedostižan.

Podaci koje je juče objavio Institut za međunarodne finansije pokazuju da je nivo svetskog duga dostigao novi rekord od 313 biliona dolara u 2023. godini.

Pored toga, odnos duga prema BDP-u, koji ukazuje na sposobnost zemlje da vrati dugove, u zemljama u razvoju takođe je ponovo drastično porastao, što povlači nove pritiske na takve ekomonije.

Svetska banka je upozorila u svom izveštaju, objavljenom u januaru, da je svetska ekonomija imala tokom 2020-2024 najslabiji učinak u pola decenije u poslednjih 30 godina, čak i ako bude izbegnuta recesija.

Očekuje se da će u 2024. svetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4 odsto, pre nego što će porasti na 2,7 odsto u 2025, što je i dalje dalje znatno ispod proseka od 3,1 odsto iz 2010-ih, pokazao je izveštaj Svetske banke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()