Ekonomičnost istiskuje zdravu hranu: Da li se isplati praviti domaću zimnicu?

Čini nam se da nikada nije bilo važnije nego sada u ovoj krizi proizvoditi domaću hranu, mesiti svoj hleb, kuvati džem i ajvar, ali i praviti domaće sokove.

16.10.2022. 11:59
  • Podeli:

Mišljenja su i dalje podeljena da li je isplativije praviti domaće ili je možda bolje kupiti.

Oslanjaju se domaćice da će uz zimnicu, domaći ajvar i hleb, nekako pregurati ovu zimu, međutim da li može da se napravi računica, pitali smo one koji decenijama imaju kućnu radinost na festivalu "Testival".

"Ako pritom imamo svoju baštu, sa svojom paprikom, onda je ok jer ako kupujemo papriku sa 140 ili 150 dinara po kilogramu, a tri kilograma paprike treba i to dobre mesnate, kako mi kažemo, za teglu ajvara bojim se da je skroz neisplativo", kaže Danica Marić iz "Poljoprivrednog gazdinstva Marić" selo Boturići.

Ukoliko cela porodica radi kao zadruga, onda i nekako ima smisla. Najmlađe dete porodice Marić kaže da voli da radi i da će kad poraste biti poljoprivrednik.

"Pomažem joj oko kuvanja, da lepi etikete i sve ostalo, nekada cedim i med, berem maline i kupine. Pa pomažem sve oko zemljoradnje", priča nam Veljko, Daničin sin.

Tu su i oni koji razmišljaju da zdravlje nema cenu i da je najbolje praviti domaće.

"To je mnogo isplativo u smislu zdravlja, mislim. Ja imam svoju baštu gde sadim krompir, sakupljam bube zlatice rukom u lavorče, pa ih onda ubijam, manje prskam da bude zdrava hrana. U suštini nije ništa lako, ali meni je važno da moja porodica jede zdravo", kaže Slavica Radosavljević iz sela Ražanj.

Ako imaju vremena i volje, znanja, dobro znanje se stiče vremenom ja bih preporučila svakom ovo da radi. Zbog sebe zbog porodice, ovo je nešto mnogo drugačije nego što kupujemo po prodavnicama što je puno aditiva i veštačkih dodataka", priča Dragana Ćirić iz pekarice "Natenane"

Isplativo ili ne, svi su se složili da je domaće najbolje jer se onda makar zna šta je u proizvodu.


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()