Inflacija 'jede' plate i penzije: Da li nam preti recesija?

Zabrinjava i sve skromnija privredna aktivnost, a za očekivati je da ona, zajedno sa BDP-om bude još manja

29.09.2022. 19:29
  • Podeli:
inflacija slaven branislav babić pixsell.jpg Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Ne treba biti ekonomski stručnjak, pa da primetite kako za istu sumu novca možete da kupite sve manje. Inflacija nam konstantno "jede" plate i penzije, a već duže vreme upozoravaju nas da će predstojeća zima biti još teža.

Svaki odlazak u prodavnicu – novi je šok. Da kupite samo ono osnovno za kuću potrebno vam je nekoliko hiljada dinara. Na sve to najave su da će inflacija do kraja godine ići i preko 15 odsto.

Građani su zabrinuti, jer imaju porodica, a porodični budžet se povećava, pa štede šta i koliko mogu. Ima i onih koji kažu – "biće kako bude" i ne žele unapred da se nerviraju.

Osim inflacije, koju je zbog spoljnih faktora teško obuzdati, zabrinjava i sve skromnija privredna aktivnost. Ako se takva situacija nastavi, za očekivati je da ona bude još i manja i da na kraju 2022. godine BDP sklizne sa 4, koliko je bio u prvoj polovini godine, na 2 odsto.

"Ukoliko dođe do nekog komplikovanja međunarodne političke situacije, da se nastavi ekonomski rat između Zapada i Rusije moguće je da će doći i do recesije krajem ove i početkom naredne godine i da će inflacija biti relativno visoka u dužem vremenskom periodu ", profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Ipak, da ima i dobrih vesti, pokazuje analiza autora Kvartalnog monitora. U poslednjih nekoliko meseci raste zaposlenost u Srbiji. Odlično za sve koji su počeli da primaju platu. Sve dok je inflacija ne obezvredi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()