Krediti i podsticajni grantovi: EBRD objavio podatke o finansijskoj podršci srpskim preduzećima

419 srpskih preduzeća uspešno realizovalo projekte uz pomoć EBRD-a

08.12.2023. 14:25
  • Podeli:
EBRD_Logo_Reuters.jpg Foto: Reuters

Uz finansijsku podršku Evropske unije i u saradnji sa Ministarstvom privrede, zahvaljujući programu Evropske banke za obnovu i razvoj 419 srpskih preduzeća uspešno je realizovalo investicione projekte i unapredilo svoju konkurentnost, saopšteno je iz EBRD-a.

Putem programa, preduzeća su obezbedila finansiranje za investicije u iznosu od 107 miliona evra u kreditima od EBRD-a, uz dodatnih 9,5 miliona evra podsticajnih grantova od Evropske unije iz nacionalnih i regionalnih pretpristupnih fondova. 
Sredstva EU u iznosu od približno 10 miliona evra obezbeđena su na predlog Ministarstva privrede.

Delegacija EBRD, Evropske unije i Ministarstva privrede posetila je jedno preduzeće koje je učestvovalo u programu, reč je o MNG Plastik Gogić koje se bavi proizvodnjom plastičnih kanti za otpad, kaca, kao i sedišta za sportske stadione, investirala je u centralizovani sistem za prenos sirovina iz silosa do proizvodnog pogona. 

Suvlasnik kompanije Goran Gogić kaže da su tom investicijom ostvarili veću produkitvnost uz značajna smanjena otpada kao i energije, ali i poboljšanja u pogledu kvaliteta proizvoda i unapređenje zaštite i bezbednosti na radu.

Direktorka EBRD-a za finansijske institucije za zapadni Balkan i istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević ocenila je da pristip finansijskoj podršci može podstaći lokalne firme da ulažu u jačanje svoje konkurentnosti.

"Drago nam je što vidimo da je naša podrška stigla do tolikog broja lokalnih firmi u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima, Evropskom unijom i Ministarstvom privrede Srbije, nastavljamo da poboljšavamo pristup finansijama za MSP u Srbiji kroz nove programe podrške koji će uskoro uslediti", rekla je ona.

Šef operativnog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke kaže da su mala i srednja preduzeća od vitalnog značaja za privrede Zapadnog Balkana. 

"Nadovezujući se na našu dugogodišnju saradnju sa ERBD u Srbiji, nastavljamo da podržavamo MSP u jačanju njihove otpornosti i ulaganju u održivi rast. Projekti koje finansira EU u Srbiji promovišu otvaranje novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira, što sve doprinosi poboljšanju ekonomskog pejzaža", rekao je Klaucke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()