Od sutra novo poskupljenje cigareta

Cigarete poskupljuju dvaput godišnje, obično sredinom kalendarske godine i početkom naredne

17.01.2023. 15:25
  • Podeli:
cigarete pixabay-63c6af3825626.webp Foto: Pixabay

Od sutra će cigarete u Srbiji ponovo poskupeti i to za 10 dinara po paklici. Konkretno, to znači da će od 20. januara cigarete na maloprodajnim mestima koštati između 310 i 600 dinara po kutiji.

Poskupljenje dvaput godišnje

Iako su već poskupele cigarete nekih proizvođača, od 20. januara će podići cene i drugi berendovi, što će biti objavljeno u Službenom glasniku.

Od kada je usvojen akcizni kalendara krajem 2020. godine, podsetimo, cigarete poskuplju dva puta godišnje i to u proseku za 10 dinara.

Prema ustaljenom običaju, poskupljenja se obično dešavaju početkom i sredinom godine te je tako i poslednje poskupljenje bilo sredinom 2022. godine.

Ovakva praksa podizanja cena trajaće sve do 2025. godine, a na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto koja će i narednih godina ostati nepromenjena.

Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođaći će povećati cenu cigareta za 10 dinara po kutiji.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()