Penzije iz Srbije idu u 28 zemalja sveta, najviše korisnika u zemlji "punoj" gastarbajtera

U Brazil se šalje jedna penzija, u Meksiko dve, a u Grčku tri

06.03.2024. 09:54
  • Podeli:
penzija penzioneri shutterstock_1086254576-64e72bc8ad5ce.webp Foto: Shutterstock

Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 28 zemalja sveta, ne računajući bivše jugoslovenske republike, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema podacima za 2023. godinu od ukupno 13.367 korisnika u inostranstvu, više od polovine živi u Nemačkoj - 7.288, slede Austrija sa 2.491, Mađarska sa 1.344, u Švedskoj živi 275 penzionera, u Švajcarskoj 238, Francuskoj 220, Češkoj 155, u SAD 149 korisnika.

U Brazil se šalje jedna penzija, u Meksiko dve, u Grčku tri, u Novi Zeland pet, u Tursku osam, naveli su iz Fonda PIO.

Tokom prošle godine po ovom osnovu je transferisano više od 2,3 milijarde dinara, a ova primanja se, zbog visokih administrativnih troškova i relativno niskih iznosa, isplaćuju tromesečno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()