PKS: Više od 80 odsto kompanija u Srbiji vide EU kao jedini pravac

U srpskim kompanijama koje posluju sa EU zaposleno 370.000 ljudi

26.02.2023. 14:15
  • Podeli:
radnici_metal_foto_Pixabay-63c113050f6dd.webp Foto: Pixabay

Čelnici oko 80 odsto kompanija u Srbiji smatraju da bi bilo kakvo pogoršanje ekonomskih odnosa sa EU imalo negativan uticaj na njihovo poslovanje, navodi se u istraživanju Privredne komore Srbije.

370.000 zaposlenih u kompanijama koje rade sa EU

U istraživanju je učestvovalo oko 1.000 kompanija i 80 odsto njih smatra da bi im poslovi sa EU bili otežani u slučaju bilo kakvog narušavanja načina poslovanja sa evropskim blokom, bilo da je reč o suspenziji Sporazuma o slobodnoj trgovini, daljem povećanju kamatnih stopa, smanjenju kreditnog rejtinga zemlje u slučaju političke i ekonomske nestabilnosti ili ukidanja bezviznog režima za građane Srbije.

Koliko je za kompanije u Srbiji tržište EU značajno govori i podatak da je za 35 odsto firmi "EU značajno izvozno tržište", dok 50 odsto firmi u Srbiji ima "značajan uvoz sa tržišta EU neophopdan za poslovanje", navodi se u istraživanju PKS.

Kako je navedneo, oko 370.000 građana Srbije radi u srpskim kompanijama koje sarađuju sa EU, a svakog meseca država od njihovih plata dobije blizu 17 milijardi dinara.

Statistički podaci pokazuju da, ukoliko bi se u slučaju pogoršanja ekonomskih odnosa sa EU broj zaposlenih u ovim firmama smanjio samo za 10 odsto, to bi budžet Srbije ostavilo bez 1,7 milijardi mesečno, koliko danas iznose plate za oko 16.000 učitelja i nastavnika ili za 14.000 medicinskog osoblja. 

Pritom, ovde nije uračunat i pad prodaje robe na domaćem tržištu koji bi se dogodio u slučaju da samo 37.000 zaposlenih u kompanija koje izvoze u EU ostane bez posla.

Najveći rizik - neizvesnost političke situacije u Evropi

Kako se navodi, neizvesnost u pogledu političke situacije u Evropi jedan je od najvećih rizika u poslovanju u 2023. godini.
Dodaje se da pre godinu dana ova bojazan nije postojala kod kompanija, a danas čak 15 odsto kompanija situaciju u EU vidi kao ključan problem.

Glavni rizici poslovanja i dalje su smanjenje domaće tražnje (27 odsto) i cene energenata (23 odsto), likvidnost (18 odsto).

Ukupan broj kompanija u Srbiji koje izvoze, njih 17.700 zapošljavaju oko 675.000 radnika, kažu u PKS. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()