Počela Evropska i Svetska nedelja novca - cilj edukacija mladih o novcu

Nedelja se obeležava kroz niz događaja sa ciljem dizanja svesti javnosti o značaju finansijske pismenosti društva

18.03.2024. 07:30
  • Podeli:
dete novac shutterstock-64880df749249.webp Foto: Shutterstock

Evropska i Svetska nedelja novca ove godine traje od 18. do 24. marta i posvećena je finansijskoj edukaciji mladih, a aktivnosti na finansijskom obrazovanju dece i omladine kod nas će sprovesti Narodna banka Srbije (NBS) i Udruženje banaka Srbije (UBS).

NBS će, kako je objavila centralna banka, tradicionalno učestvovati u Svetskoj nedelji novca (Global Money Week), koja se organizuje u celom svetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) s ciljem da finansijsko obrazovanje bude dostupno mladima.

Aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu, Tehničkoj školi u Vlasotincu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Priboju, Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i Ekonomskoj školi u Subotici. 

Za studente i učenike navedenih fakulteta i škola planirana su stručna predavanja i radionice na kojima će učesnici moći da se upoznaju sa istorijatom novca, posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja.  

Analiziranjem pojmova poput trošenja, zaduživanja i štednje naučiće kako da razumno upravljaju svojim novcem i da planiraju budžet. 

Udruženje banaka Srbije je objavilo da je od 2015. godine, Evropska bankarska federacija, uz podršku članica nacionalnih udruženja banaka Evrope, među kojima je i UBS, započela obeležavanje Evropske nedelje novca (European Money Week), u nedelji koja korespondira Globalnoj nedelji novca. 

Nedelja se obeležava kroz niz događaja na nacionalnom i evropskom nivou, sa ciljem dizanja svesti javnosti o značaju finansijske pismenosti društva i poboljšanja finansijske edukacije za sve ciljne grupe.

Iz UBS su naveli da su se i ove godine, zajedno sa bankama, odazvali obeležavanju ove manifestacije, kada će biti održano niz radionica, predavanja i brojne aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola i studente. 

U sklopu Evropske nedelje novca biće održano nacionalno takmičenje Evropskog kviza novca, kao još jedna inicijativa koja se sprovodi sa ciljem finansijskog opismenjavanja učenika uzrasta od 13 do 15 godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()