Politika: Severu Kosmeta ponestaju namirnice i lekovi

Jednostranom odlukom Aljbina Kurtija o zabrani ulaska srpske robe preko administrativnih prelaza, od 14. juna, u prodavnicama nema brašna, šećera, soli, mleka i mlečnih proizvoda

29.07.2023. 10:48
  • Podeli:
prodavnica korpa kolica pixabay-6392016745f55.webp Foto: Pixabay

Prazne se rafovi sa osnovnim životnim namirnicama, a sve je manje i mešovite robe u prodavnicama u četiri opštine na severu KiM, piše današnja Politika.

Kako navodi taj list, jednostranom odlukom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o zabrani ulaska srpske robe preko administrativnih prelaza, koju je doneo 14. juna, u prodavnicama nema brašna, šećera, soli, mleka i mlečnih proizvoda, a samo onaj kome se posreći može još negde da nađe popularnu "kravicu" i mlečne proizvode "Imleka".

Umesto srpske robe, na rafovima je mleko iz inostranstva, a može se videti i jogurt albanskog proizvođača, što navodi na pomisao da srpski prodavci robu nabavljaju na jugu, u albanskim veletrgovinama.

Stanovnici Kosovske Mitrovice nisu bili voljni da pod punim imenom i prezimenom govore za Politiku.

"Ne pitajte nas kako se snalazimo. Zar svet ne vidi koje anticivilazacijske mere sprovodi Priština. Šta hoće Kurti? Da nas ostavi na hlebu i soli? Nije ovo prvi put da nam Priština uvodi zabrane, ali smo se uvek nekako snalazili. Sada nas on uvodi u humanitarnu katastrofu, a svet ćuti", rekao je jedan od vlasnika veće trgovinske radnje u centru grada.

U njegovoj prodavnici je poluprazna vitrina s delikatesnom robom, a osim suhomesnatih proizvoda makedonskih i crnogorskih proizvođača, nije bilo namirnica iz centralne Srbije.

"Ovo je sve otišlo bestraga. Priština na sve načine hoće da nas slomi. Nabavljamo robu gde stignemo", rekao je za Politiku vlasnik jedne prodavnice u širem centru Kosovske Mitrovice.

Odlukom Aljbina Kurtija, od 14. juna, na kioscima nema ni beogradske štampe. Posebno zabrinjava što je nestašica lekova u privatnim apotekama na celom severu KiM.

Već nekoliko dana nema neophodnih medikametana za hipertenziju, dijabetes, ponestaje antibiotika, a teško je naći i lekove koji su obavezna terapija za hronične bolesti - astmu i opstruktivne bolesti pluća, piše Politika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()