Poplave u Italiji nanele štetu od 1,5 milijardi evra: Uništen čitav rod voća i farme životinja

Poplava je uništila najmanje 400 miliona kilograma pšenice

22.05.2023. 18:01
  • Podeli:
Italija_poplave_foto_Reuters-646499e5ad9aa.webp Foto: Reuters

Poplave u severnoj Italiji uništiće ovogodišnji rod voća u jednom od najbogatijih poljoprivrednih regiona u zemlji, saopštilo je danas Udruženje poljoprivrednika "Koldireti".

"Na kolenima smo", rekao je predstavnik Udruženja Serđo Tardani, procenivši da je moguća šteta oko 1,5 milijardi evra.

Poplava je uništila najmanje 400 miliona kilograma pšenice, saopštio je "Koldireti".

U poplavama u regionu Emilija-Romanja prošle nedelje poginulo je 14 ljudi. Jaka kiša uzrokovala je izlivanja više od 20 reka, ulicama su tekli bujični potoci, a uništeno je više hiljada hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta.

"Koldireti" je objavio da je ovaj region najveći italijanski proizvođač krušaka, breskvi, nektarina, kajsija i šljiva, a drugi je po veličini proizvođač trešanja i kivija.

Iz "Koldiretija" navode da bi poplavna voda mogla da dovede do truljenja korenja skoro 15 miliona voćaka i da ih praktično ubije.

Hiljade životinja je, takođe, uništeno u ovoj oblasti, gde se uzgaja oko 250.000 goveda, svinja, ovaca i koza. Nevremenom je pogođeno oko 5.000 farmi.

Tardani je predvidio da će farmerima biti potrebne godine da se oporave od katastrofe, dodajući da je za sada teško pomoći u nekim oblastima, jer voda i klizišta otežavaju kretanje.

Sednica Vlade zakazana je za sutra na kojoj će biti odobren prvi paket hitnih mera za region.

Italijanski mediji navode da će Vlada prvobitno najaviti oko 100 miliona evra za potrošnju i poreske olakšice za Emiliju-Romanju.

Premijer Đorđa Meloni rekla je da bi Italija mogla tražiti novac od Fonda solidarnosti EU za prirodne katastrofe.

Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je danas da je prerano za procenu ukupne štete nanesene poljoprivrednom sektoru, ali je istakao da će Vlada narednih dana biti domaćin sastanka sa proizvođačima da bi se razgovaralo o krizi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()