Srpsko-španski forum doveo 17 španskih kompanija, razmene milijardu evra

'Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima, između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrasturkturi, izjavio Siniša Mali

03.11.2022. 15:48
  • Podeli:
Rejes Maroto_Siniša Mali_Foto Tanjug Vladimir Šporčić-1667487502361.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Poslovni forum Srbija-Španija, održan u Beogradu, okupio je oko 150 domaćih privrednika i 17 španskih kompanija kao što su "Airbas", "Typsa", "Simens Gamesa", "Caf" i "Azvil".

U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životna sredina.

Špansku delegaciju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je poručila da je skup dobra prilika da Srbija i Španija ojačaju saradnju i obezbede svetliju budućnost u vremenima geo-političke krize i ekonomske neizvesnosti koja je zadesila svet.

Podsetila je da neke španske kompanije godinama uspešno posluju u Srbiji i da su učestvovale u kapitalnim projektima kao što su novi most na Savi i Koridor 10, te izrazila uverenje da će, nakon Foruma, dve zemlje dodatno podići privrednu saradnju na viši nivo.

Saradnja srpskih i španskih kompanija

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da očekuje da će ugovori i sporazumi koji će biti potpisani između predstavnika privrede i vlada dve zemlje doprineti da se materijalizuje saradnja između srpskih i španskih kompanija.

"Naša trgovinska saradnja ove godine će sigurno dostići milijardu evra, a naša investiciona saradnja ima ogromnog prostora za razvoj", poručio je Vesović.

Generalna direktorka Privredne komore Španije Inmakulada Riera poručila je da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnose i da je potrebno dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje. Podsetila je da je Španija do sada uložila oko milijardu evra u Srbiji i pozvala španske i srpske kompanije na još snažniju saradnju i zajedničke projekte.

Milijardu evra razmene

Španija je 18. spoljnotrgovinski partner Srbije i razmena dve zemlje bi ove godine mogla da dostigne milijardu evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali posle razgovora sa ministarkom Maroto.

Mali je najavio potpsivnaje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja.

"Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima, a između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrasturkturi", rekao je Mali.

Ministarka Maroto je istakla da Srbija i Španija ulaze u novu etapu jačanja privrednih odnosa i naglasila kako ima mnogo prostora za saradnju, naročito u oblasti želeničkog saobraćaja, energetici i obnovljivim izvorima energije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()