Šta sve danas može da se kupi za 10 dinara?

Dinar po dinar, pijačni trgovci umeju da cene i najmanji papirni apoen, ali nas je u prodavnicama sačakala drugačija priča...

Autor: Zvonko Ninkov
12.11.2022. 19:20
  • Podeli:

Mnogi ljudi danas rade za minimalac i prvi osećaju efekte poskupljenja i dramatične inflacije. Stariji se sećaju kako to bilo devedesetih – jedna po jedna novčanica polako su gubile na vrednosti, sve dok za njih više ništa nije moglo da se kupi.

Zato smo želeli da proverimo šta još može da se kupi za najmanju srpsku papirnu novčanicu. Taj zadatak dobio je Zvonko Ninkov, koga smo se sa nekoliko desetodinarki poslali iz redakcije i čekali da vidimo šta će da donese.

Mnogi se ne bi ni sagli kada bi je videli na zemlji. Kao, "10 dinara ne vredi više ništa". A da li baš tako?

Cene po kilogramu ili pakovanju na pijaci baš i ne obećavaju. Čak i roba koja se prodaje na komad vidno je skuplja.

Šaka čvaraka

Na pitanje da li je išta od mlečnih proizvoda moguće dobiti za 10 dinara, odgovor je – ne. Ali je zato, od najskuplje pršute, moguće dobiti jednu veliku krišku, a od čvaraka – jednu šaku.

Šaka čvaraka nije za podcenjivanje, ali šta ostaje onima koji ne smeju da jednu masno? Mogu li oni da kupe nešto za istu novčanicu?

Otkrivamo da može – jedna jabuka. Košta taman – 9 dinara i 12 para. Za 10 može da se kupi i glavica belog luka. Prodavci kažu da može da se dobije i nekoliko krompira, koja glavica crnog luka ili cvekla.

Dinar po dinar, pijačni trgovci umeju da cene i najmanji papirni apoen. Ipak, i letimičan pogled na ruke koje plaćaju pokazuje da se ovde uglavnom vrte stotine.

A kakva je situacija u prodavnicama?

Za jednog Vuka Karadžića sigurno ima nešto da se kupi kod "kralja niskih cena"? Ali – "mrka kapa"! Čak i ono što je do skoro bilo jeftinije od 10 dinara sada je preskočilo tu granicu.

U drugom trgovinskom lancu prašak za pecivo i vanilin šećer bili bi jeftiniji, ali – ne prodaju se na kesicu, već samo u većim pakovanjima. Ipak, deca bi se ovde ovajdila, jer ima slatkiša koji koštaju i manje 10 dinara.

Ostali su nam još i kiosci. Papirne maramice koštaju duplo više, ali za desetodinarku mogu da se dobiju čak dve žvake, pa čak i da se biraju – mentol ili sa ukusom jabuke.

Novčanica oker boje, dakle, još uvek ima neku vrednost. Ako ništa drugo, da pomogne da se zavara glad. Na žalost, pitanje je samo još koliko dugo će i to moći…

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()