Svetska banka očekuje veliki ekonomski rast Srbije: Prognoze sve bolje i rastu iz godine u godinu

Globalni privredni rast se polako stabilizuje, a inflacija je smanjena na trogodišnji minimum

11.06.2024. 18:31
  • Podeli:
srbija, srpska ekonomija, uspešna ekonomija, strelice, strelica, grafikon, rast - shutterstock-657049da40c48.webp Foto: Shutterstock

Svetska banka u 2024. očekuje ekonomski rast Srbije od 3,5 odsto koji će ubrzati na 3,8 odsto u 2025. i na četiri odsto u 2026, navodi se u danas objavljenim Globalnim ekonomskim perspektivama Svetske banke za jun.

Region Zapadnog Balkana će u 2024. porasti za 3,2 odsto i ubrzati rast na 3,5 odsto u 2025. i na 3,8 odsto u 2026, dodaje se u izveštaju.

Banka je takođe podigla prognozu globalnog ekonomskog rasta u 2024. sa januarskih 2,4 odsto na 2,6 odsto, pre svega zahvaljujući rastu potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi, svetski privredni rast će u 2026. i 2027. iznositi po 2,7 odsto, što je ispod prosečnog desetogodišnjeg privrednog rasta od 3,1 odsto u dekadi pre pandemije virusa korona.  

Prognoza ekonomskog rasta Kine u 2024. je revidirana naviše u odnosu na januar, sa 4,5 na 4,8 odsto, dok je predviđanje privrednog rasta evrozone ostalo stabilno na 0,7 odsto.

Američka privreda će prema očekivanju Svetske banke u 2024. porasti za 2,5 odsto, što predstavlja značajan rast očekivanja u odnosu na januarskih 1,6 odsto.

Globalni privredni rast se polako stabilizuje, inflacija je smanjena na trogodišnji minimum, ali jasno je da svet tek treba da otkrije pouzdan put ka prosperitetu, navodi se u izveštaju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()