Uspešan dogovor penzionera i premijerke: Prosečna penzija da ostane na višem nivou od 50 odsto prosečne plate

Predstavnici penzionerskih organizacija susreli su se sa premijerkom Brnabić

29.08.2023. 13:30
  • Podeli:
penzija penzioneri shutterstock_1086254576-64e72bc8ad5ce.webp Foto: Shutterstock

Predstavnici penzionerskih organizacija su na današnjem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim izneli stav da prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne plate, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić preneo je novinarima da su se predstavnici vlade i penzionera složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

Prema njegovim rečima, cilj susreta je bio da se naglasi neophodnost očuvanja švajcarske formule plus te da prosečna penzija ne padne na nivo ispod 50 odsto prosečne plate.

Kada je reč o sadašnjem odnosu prosečne plate i prosečne penzije Grujić je naveo da je prosečna plata oko 85.000 dinara a prosečna penzija oko 37.800, što znači da je učešće prosečnog penzionerskog primanja u prosečnoj plati manje od 50 odsto.

Istakao je da predstoji i rebalans budžeta i povišica penzija od 1.oktobra od 5,5 odsto, čime bi ovaj odnos mogao da se popravi.

Penzionerima u Srbiji uskoro će biti ponuđeni socijalni krediti, pod znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, uz pomoć kojih će oni moći da nabavljaju ogrev, zimnicu, belu tehniku i sve ostalo što im je u datom trenutku potrebno. Ovo je dogovoreno na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog sa predstavnicima tri reprezentativna udruženja penzionera Srbije.

"Takođe je dogovoreno da se formira i nacionalni savet za brigu o penzionerima, kao i da Vlada podrži projekte za osnivanje dnevnih boravaka za starije. Mnogi ne žele svoje roditelje da smeste u dom za stare, već bi da im pruže odgovarajuću brigu i pomoć samo dok su na poslu. Takvih boravaka u Srbiji nema, pa smo mi predložili, a premijerka i ministar Mali prihvatili inicijativu za njihovo osnivanje "kaže za Kurir, Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera "Nezavisnost".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()