Koja drva su najbolja za ogrev? Srtučnjaci tvrde da ova najbrže zagreju kuću i štede novac

Saveti za efikasno i ekonomično grejanje

09.11.2025. 07:15
  • Podeli:
seča drva, seča šume, drvoseča, motorna testera, drvo, stablo, Pixabay-68c2c4c50c0c2.webp Foto: Pixabay

Mnoga domaćinstva u Srbiji i dalje se se greju na drva, a stručnjaci ističu da izbor vrste drveta može značajno da utiče na potrošnju u i efikasnost grejanja. 

Prema njihovim rečima, najbolji izbor za ogrev su tvrde vrste drveta, hrast, grab i jasen. One gore sporije, daju više toplote i troše se manje, što ih čini najisplativijim rešenjem tokom zime.

Tvrda drva (hrast, grab, jasen) - idealna su za peći i kotlove na čvrsto gorivo. Gore polako i stvaraju snažnu, dugotrajnu toplotu.Srednje tvrda drva (breza, jova) - brže sagorevaju i zahtevaju češće dodavanje u peć.Meka drva (bor) - lako se pale i jeftinija su, ali su pogodna samo za kratkotrajno loženje, naročito u manjim pećima poput "buržujki",.

Saveti za različite tipove grejanja

Za peći je najbolje je koristiti tvrda drva. Meka i srednje tvrda mogu začepiti dimnjak i oslabiti promaju, što smanjuje efikasnost sagorevanja.Kada su u pitanju peći na čvrsto gorivo, ako je potrebno kratkotrajno grejanje, bor može poslužiti, ali za dugotrajnije loženje bolji su hrast ili grab. 

Za kamine važe pravila da se kod otvorenih ne preporučuje se bor, jer varnice i sitni komadi ugljena mogu izleteti iz ložišta.U zatvorenim kaminima bor se može koristiti, ali uz oprez i redovno čišćenje dimnjaka, piše portal Kamatica.

Prednosti i mane tvrdih drva

Iako su tvrde vrste drveta skuplje, stručnjaci naglašavaju da su dugoročno isplativija. Daju više toplote, sagorevaju sporije i omogućavaju efikasnije i ekonomičnije grejanje tokom cele zime.

Najpoznatija tvrda drva za ogrev:

  • Bukva - najpopularnija u Srbiji; daje stabilnu i jaku toplotu, lako se cepa i ima lep plamen
  • Hrast - veoma gusto i teško drvo, gori sporo i dugo drži žar; odlično za duže grejanje
  • Grab - najtvrđe domaće drvo; gori najduže i najjače, ali se teže cepa i skuplje je
  • Bagrem - brzo se suši i daje jaku toplotu, ali može praviti više varnica
  • Jasen - dobro se cepa, ima visoku energetsku vrednost i ravnomerno gori.

Meka drva (poput jele, smrče, topole ili vrbe) brzo sagorevaju i daju manje toplote. Mogu poslužiti za potpalu, ali nisu ekonomična za duže grejanje.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()