Proizvodnja će ove godine biti više nego uspešna...
Vinogradarske ruke su u septembru pune posla ili, možda je bolje reći, grožđa. Berba širom Srbije već je počela i, uprkos manjku radne snage, čini se da će biti uspešna.
Ekipa UNE posetila je vinograd u selu Dolovu, gde domaćini kažu da prinos i kvalitet grožđa obećavaju dobro vino.
Odlučnim koracima, dvoje ljudi svakog jutra odlazi u svoj vinograd u Dolovu, u blizini Pančeva. Berbu belog grožđa, Srbislav Ćojbašić i njegova supruga završili su pre nedelju dana. Ali na oko 70 ari ima još dosta posla.
"Sad beremo frankovku, hamburg, a kabernet sovinjon on će kasnije da bude zreo, čekamo da još malo nabaci šećera. Ovo je dobra godina za vinogradare zbog toga što je bilo dosta sunca, grožđe je nabacilo dosta šećera. Jedino što je sušna godina i onda ako je neko pustio da rodi malo više, onda su zrna počela da se suše i sparuše i to je jedino problem", objašnjava za UNU vinogradar Srbislav Ćojbašić.

Ima šta da se bere, ali nema ko. Srbislav kaže da je teško naći radnika koji će pravilno izmeriti šećer u grozdu i znati da rezidbu uradi na pravi način kako se ne bi poremetio kasniji proces proizvodnje vina. Zato je u njegovom vinogradu jedini stalni radnik - supruga Aleksandra.
"Branje može, da kažem, maltene svako da radi, ali kad se reže ili se skidaju zaperke, recimo, treba neko ipak da voli ovaj vinograd, da oseti vinograd, ne možeš napamet da sečeš i da radiš. Vinograd ne traži gospodara, nego slugu", kaže Aleksandra Ćojbašić, a njen suprug dodaje:

"Ovo je specifičan posao, u vinogradu, jednostavno, ne zna svako da radi. Teško je naći slobodnog radnika bilo kakvog, a ne nekog ko već zna sve, a i ako ga nađeš, mora da radi sa tobom paralelno da bi naučio nešto i da bi onda mogao da radi".
Uprkos teškoćama, od posla ne odustaju, pogotovo kada su i prinos i kvalitet obećavajući. Rane sorte već su u procesu prerade, a uskoro će biti i druge.
Kvalitetno vino pravi se u vinogradu, kažu naši domaćini. A sudeći po onome što su do sada ubrali, proizvodnja će ove godine, kažu, biti više nego uspešna.
Potrebno je i da grožđe dobro odleži u podrumu, kako bi na kraju samog procesa prerade, dobili vino koje zadovoljava svačije ukuse.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







