Dualno obrazovanje se širi u Srbiji: UNA je pitala koje su prednosti za učenike i poslodavce

Kompanije se u ovoj godini mogu opredeliti za neki od 83 obrazovnih profila, što je čak 10 više nego za prošlu godinu

Autor: Lena Sladojević
05.01.2024. 22:00
  • Podeli:

Privredna komora Srbije je u oktobru prošle godine objavila poziv poslodavcima za uključivanje u dualno obrazovanje i taj poziv je otvoren do 15. januara. Iz Komore podsećaju zainteresovane kompanije da imaju još 10 dana da se uključe u dualni model za narednu školsku godinu.

Dualno obrazovanje podrazumeva da se uz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti u skladu sa planom i programom nastave.

"Dualno obrazovanje je model u kojem učenici uče na dva mesta svoja teorijska znanja stiču u školi, a praktična znanja i veštine stiču kod poslodavca, u realnom radnom okruženju i to jeste jedna od prednosti dualnog obrazovanja, jer učenici kada završe svoje školovanje, odmah su spremni da pristupe procesu rada i da poslodavci nemaju te dodatne troškove obučavanja", objašnjava rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije Aleksandra Milićević.

Poslodavci se prijavljuju na konkurs putem veb portala Privredne komore Srbije, a proces prijavljivanja obuhvata tri jednostavna koraka i ne oduzima puno vremena.

"Poslodavci se u ovoj godini mogu opredeliti za neki od 83 obrazovnih profila, što je čak 10 više nego za prošlu godinu, dakle svake godine se trudimo da obrazovne profile inoviramo u skladu sa informacijama koje dobijamo iz privrede", poručuje Milićević.

Konačnu odluku o upisu i odobrenim  dualnim profilima doneće Ministarstvo prosvete, a konkurs za upis učenika u srednje škole trebalo bi da bude objavljen krajem aprila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()