Posao na rečnim kruzerima i bez EU papira: Plata do 3.000 evra, a srpski radnici posebno poželjni

Najveći deo posade na rečnim kruzerima, inače, čine zaposleni iz Evrope i Azije, a srpski kuvari su veoma cenjeni.

14.09.2022. 16:24
  • Podeli:
recni brod_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Dobra vest za sve one koji bi se okušali na poslovima na rečnom brodu i tako za kratko vreme zaradili za stan, auto ili pokrenuli sopstveni biznis, jeste da su u toku zakazivanja razgovora za posao sa regruterima i predstavnicima brodskih kompanija do kraja godine u Beogradu. 

Ali kakav je to stvarno posao i šta bi trebalo da budu vaše kompetencije?

Početak sezone očekuje se početkom marta i to posle više meseci pauze usled niskog vodostoja izazvanog sušom u čitavoj Evropi, kao i pandemijskom krizom u ranijem periodu. 

Iz agencije specijalizovane za privremeno zapošljavanje ugostiteljskih radnika u inostranim rečnim i prekookeanskim kompanijama, ali i u hotelima, restoranima i fabrikama u EU i na Bliskom istoku, za UNU kažu da najveća potražnja vlada za kuvarima svih profila. 

Takođe, zapošljavaju sobare, konobare, masere, nautičko osoblje, fitnes instruktore, pa neretko i muzičare.

"Za rad na brodu neophodni su dobro poznavanje engleskog i/ili nemačkog jezika, radno iskustvo u ugostiteljstvu, spremnost na rad u timu i multikulturalnom okruženju. Dešava se da kompanije pošalju upit i za kandidate bez radnog iskustva zahvaljujući sve kvalitetnijim programima obuka i treninga, ali bi u tom slučaju trebalo da imaju EU pasoš. Non – EU kandiate bez radnog iskustva najčešće regrutujemo za rad na „sezoni“ na primorju ili u nekoj manjoj rečnoj kompaniji kako bi stekli radno iskustvo, a posle toga su im sva vrata otvorena", navode iz Feron agencije koja ima otvorene pozicije u Austriji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Pred sam polazak na sezonu, koja uglavnom traje devet meseci, kandidat je dužan da obavi zdravstveni pregled i dostavi traženu dokumentaciju, kako bi mu se na vreme završila viza.

"To su uglavnom podaci bankovnog računa, potvrda da nije osuđivan, formulari sa ličnim podacima itd. Zahtevi se razlikuju od kompanije do kompanije. Većina kompanija refundira troškove puta ili u potpunosti organizuje put kandidatu do luke, a na procesuiranje zahteva za vizu se čeka u zavisnosti od nadležnog konzulata i organa sa kojima se u tom procesu sarađuje. Većina zahteva za vizu bude uspešno odobrena pre početka ugovora", objašnjavaju i dodaju da odabrani kandidat pre puta do mesta ukrcavanja dobije mapu, kontakt hotel menadžera i sve potrebne informacije.

Najinteresantnije evropske destinacije za rečne brodove su duž Rajne, Majne i Dunava, a dobra stvar je što se posle svakih osam nedelja na kruzeru, pravi dvonedeljna pauza za odmor koju mnogi koriste na obilaženje evrospkih metropola, Amsterdama, Kelna, Linca, Beča, Budimpešte itd.

"Rečni ugovori  nude razne benefite, kao što je švajcarski ugovor sa švajcarskim socijalnim osiguranjem, česte odlaske kućama, dobre plate, i veliki deo vremena se provodi na kopnu. Što se tiče zarade, kompanija sve obezbeđuje na brodu te su troškovi minimalni, a plate se kreću u rasponu od oko 1.500 pa do preko 3.000 evra neto mesečno. Na sve to, najavljeno je povećanje plata od sledeće sezone, te je sada idealna prilika da se aplicira za posao", zaključuju iz agencije.

Najveći deo posade, inače, čine zaposleni iz Evrope i Azije, a srpski kuvari su veoma cenjeni. 

Međutim, ono što uliva poverenje je da je svaki kandidat ravnopravan i ima jednake šanse za napredovanjem na lestvici u menadžmentu u skladu sa svojim trudom i zalaganjem. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()