Posla ima, ko hoće da radi: UNA pita - da li su mladi spremni za posao tokom školovanja?

Kako na traženje posla gledaju oni koji su još u školi, sredonjoškolci i studenti?

Autor: Una Đuričić
31.03.2024. 22:00
  • Podeli:

Od građevine, preko promocija i restorana, pa sve do stručnih pozicija.. iz Omladinskih zadruga poručuju da posla ima, ko hoće da radi. 

A kako na traženje posla gledaju oni koji su još u školi, sredonjoškolci i studenti? Koliko su oni uopšte spremni da rade tokom školovanja?

Bilo da sakupljaju za izlazak, letovanje ili novi telefon, mladi žele da rade i zarade za svoj džeparac.

Zbog školskih obaveza, najviše se opredeljuju za sezonske poslove, ili one koji nemaju fiksno radno vreme.

"To su poslovi od promocija, preko poslova u kafićima, restoranima, fizičkih poslova, poslova u magacinu... Zaista je širok dijapazon poslova koje rade preko zadruga i zaista jesu zainteresovani. Pogotovo kada dođe letnji period, kada su raspusti, kada nema obaveza sa fakultetima, onda je potražnja još veća", kaže Milenko Bjeloš ispred Omladinske zadruga "Milenijum".

Posla uvek ima, a mladi imaju potpunu slobodu da izaberu baš ono što im odgovara.

"Oni sami biraju posao koji bi radili. Ono što je veoma interesantno, mi smo u okviru saveza organizovani, pa ukoliko posla nema u jednoj od zadruga, kontaktiraju se druge zadruge, pa se posao nađe. Mladi su zaista zadovoljni", dodaje Bjeloš.

Nekima zarada ipak nije glavni cilj. Pored radnih navika, mladi žele da steknu i iskustvo i određene veštine u svojoj oblasti još tokom studiranja.

"Volontiranje i prakse, studentske prakse tokom školovanja su najbolji način da dođete do posla u struci. Moram da priznam da većina mladih bira i poslove koji možda nisu u struci da bi jednostavno prikupili određeno znanje i iskustvo koje im je neophodno da dobiju taj prvi posao koji je zaista onako nekako prekretnica u karijeri. Što se tiče najtraženijih pozicija, tu možemo da istaknemo trgovinu, prodaju, administraciju, IT, mašinstvo, magacin i tako dalje", kaže Marko Vučetić ispred 'Infostuda'

Studenti i srednjoškolci većinom jesu zainteresovani da rade tokom školovanja. Bilo da biraju sezonske poslove kako bi sebi obezbedili džeparac, ili se odlučuju da volontiraju i rade u struci, prilika uvek ima, a na njima ostaje da se angažuju i istraže koji je to posao baš za njih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()