Zarada i više od 4.300 evra po hektaru: Ova biljka sve popularnija među voćarima

Ovo su razlozi za to

09.09.2024. 23:00
  • Podeli:
zova, sok od zove, pixabay 1-6643426d1e5d2.webp Foto: Pixabay

Zova, biljka koja je dugo bila zapuštena, sada sve više privlači pažnju poljoprivrednika u Srbiji, posebno na severu Vojvodine. Razlog za to su izuzetno visoki prihodi, niži troškovi uzgoja i rastuća potražnja na tržištu.

Ova biljka, koja najbolje uspeva na peskovitim zemljištima, sve je popularnija među voćarima, a najčešće se gaji sorta „hazberg” koja dolazi iz zapadne Evrope. Na pijacama su godinama traženi proizvodi od zove, poput sokova i džemova, što dodatno motiviše proizvođače da se okrenu ovoj isplativoj kulturi, piše Klik.hr.

Zova donosi prinos od 10 do 12 tona po hektaru, a prema rečima proizvođača, zarada može da iznosi i preko 4.300 evra po hektaru. Jene Šerfeze, jedan od uspešnih uzgajivača bazge sa Horgoša, ističe da prihod može biti duplo veći ako se savladaju sve veštine uzgoja i priroda obezbedi povoljne uslove.

"Na istoj parceli možete dobiti najmanje prinos kao kod grožđa, a ulaganja su znatno manja. Zova skoro da ne zahteva hemijsku zaštitu, zbog čega se svrstava u organsku proizvodnju. Uz to, mnogo je lakše za berbu nego grožđe", objasnio je Šerfeze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()