Bio u centru skandala, sudio Orlićima: Ko je Rumun Ištvan Kovač koji sudi meč Srbija - Slovenija na EURO?

Srbija igra drugi meč na Evropskom prvenstvu u fudbalu

18.06.2024. 14:06
  • Podeli:
istvan kovac-6671772098c7b.webp Foto: REUTERS

Ištvan Kovač iz Rumunije biće glavni sudija na meču između Srbije i Slovenije u drugom kolu grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, saopštila je danas Evropska fudbalska unija (UEFA).

Njegovi pomoćnici biće Vasile Marinesku i Ovidiju Artene, dok je UEFA za četvrtog arbitra odredila Espena Eskasa iz Norveške. U VAR sobi biće Holanđanin Pol van Bekel.

Ono što je zanimljivo, reč je o sudiji koji je nedavno sudio četvrtfinale Lige šampiona. Tada je trener Barselone Ćavi Ernandez besneo na njega tokom utakmice Barse i PSŽ-a, ali i posle meča. Zbog svega Kovač se neije mnogo dvoumio, pokazao je crven karton, pa je meč morao da napusti mnogo ranije. Tu se sve nije završilo, pa je i posle meča se nije smirio, pa je jurio rumunskog sudiju po terenu i imao je svašta da mu kaže.

Uz to, prošle sezone sudio je duel četvrtfinala Lige šampiona kada je Napoli poražen od Milana sa 1:0. Rumun je iz igre isključio Angsu zbog faula nad Teom Ernandesom. Tada su Napolitanci bili spremni da arbitra tuže UEFA, uz zahtev da im se isplati odšteta od 150 miliona evra.

Takođe, pre dve godine sudio je finale Lige konferencijakada su Roma i Fejenord igrali u Tirani. Pre toga, navijačima u Srbiji je ostao sećanju kada je u osmini finala Lige Evrope suidio meč Zvezde i Glazgov Rendžersa.

Delio pravdu Orlićima

Zanimljivo, nikada nije delio pavdu seniorskom timu Srbije, ali je 2019. godine na Evropskom prvenstvu za mlade sudio meč u kojem su Orlići poraženi od Nemačke sa 6:1.  Iz aktuelnog tima Sbrije, u tom timu su bili, Nikola Milenković, Saša Lukić, Andrija Živković i Luka Jović.

Ono što je specifično kada je u pitanju Kovač jeste to da je 2018. bio u centru skandala posle utakmice Lige nacija između Švedske i Turske.

Šveđani su dobili golom Andreasa Grankvista iz penala u 71. minutu, a izjava njegovog saigrača Markusa Berga posle meča digla je veliku prašinu.

"Na poluvremenu sam otišao kod sudije kako bih mu se požalio zašto nam nije dosudio penal nakon prekršaja na meni. Rekao mi je: "Pogledaću situaciju opet u svlačionici. Ako sam pogrešio, daću vam dva penala u drugom poluvremenu", rekao je Berg tada.

Utakmica između Srbije i Slovenije biće odigrana u četvrtak od 15 časova u Minhenu.

Srbija je u prvom kolu grupe C poražena od Engleske (0:1), dok je Slovenija odigrala 1:1 sa Danskom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()