Fudbaleri Brazila pali na najvažnijem ispitu: Samo je jedan došao da isprati Kralja Pelea

Veličali su ga dok su gradili karijere, dičili se da su njegovi naslednici, a kada im više ne treba nisu mu došli na poslednji ispraćaj

05.01.2023. 10:20
  • Podeli:
Ispraćaj Pelea-63b68f97d95c4.webp Foto: AP Photo/Andre Penner/Tanjug

Velikani brazilskog fudbala našli su se na stubu srama. Samo je jedan, od mase onih koji su se ponosili što potiču iz zemlje fudbala, pojavio na sahrani, poslednjem ispraćaju, najvećeg od svih - Kralja Pelea. Bio je to nekadašnji reprezentativac Mauro Silva, predstavnik reprezentacije koja je 1994. godine osvojila Svetsko prvenstvo u SAD, danas funkcioner u Fudbalskom savezu Sao Paola

Javnost je ogorčena na ovakvo ponašanje svih onih koji su se tokom svojih karijera dičili na poređenje sa velikim Peleom. Poražavajuć je podatak da nijedan od bivših igrača Santosa nije došao na sahranu u Sao Paolo, ali se sa suzom u oku i tugom u rečima oprostio od legende postom na društvenim mrežama. 

U društvo onih koji su ražočarali navijače spadaju Nejmar, Rodrigo, Đovani, Ziko, Elano, Paulo Roberto Falkao, Romario, Ze Roberto, Ronaldo, Kaka, Ronaldinjo... Za takvo ponašanje je stigla i osuda, pa su komentari pljuštali na svaki post. 

Trostrukom svetskom prvaku Peleu na sahranu, u utorak, došlo je 230.000 poklonika, sa željom da ga sa stadiona Santos isprate na večni počinak u prostoriju "vertikalnog groblja". Među njima bio je i novoizabrani predsednik Brazila Lulu Silva, kao i predsednik FIFA Đani Infantino

Opravdanja i razlozi

Jedan od kritikovanijih bio je Kaka, koji se u intervjuu u decembru požalio da Brazilci ne poštuju svoje sportske heroje koliko poštuju strance.

"Nisi se čak ni pojavio na sahrani čoveka koji ti je popločao put da imaš život kakav imaš", naveo je navijač Žoao Vitor Kustodio na objavi koju je Kaka postavio na Instagramu o Peleu, koja je privukla više od 5.000 komentara, uključujući i one o odluci da ne prisustvuje sahrani.

Na Nejmarovoj objavi, u kojoj žali zbog Peleove smrti, jedan navijač je napisao: 

"Lako je reći, ali poslao si oca i nisi došao". 

Nejmara je to pogodilo pa je ograničio komentare samo na ljude koje poznaje.

Neki od Peleovih saigrača osvajača Mundijala iz 1958, 1962. i 1970. godine nisu mogli da prisustvuju, kao 91-godišnji Mario Zagalo, kao i ostali poput Roberta Rivelina koji je bio suviše uznemiren.

Bilo je i onih koji su se pravdali za svoj izostanak. Jedan od njih bio je Kafu.

"Na žalost i sa mnogo tuge nisam mogao da prisustvujem Peleovoj sahrani, bio sam na poslovno na drugoj strani sveta. Letovi za Brazil bili su u jutarnjim satima u sredu i u Brazil sam mogao da stignem sutradan. Da li to mijenja ono što osećam prema Peleu ili ono što predstavlja za mene i fudbal? Nikada", naveo je Kafu.

Rivaldo, koji živi u SAD, rekao je da nije siguran da li bi prisustvovao sahrani čak i da je bio u Brazilu. 

"Ne volim tada da odajem poštu i nisam protiv onih koji to rade. Upoznao sam Pelea, bio sam sa njim mnogo puta i imao sam priliku da mu odam počast tokom života", naveo je Rivaldo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()