Mundijal 2026. počinje u Meksiko Sitiju: Nju Džerzi domaćin finala

Mundijal će početi 11. juna

05.02.2024. 08:36
  • Podeli:
Tan2022-12-1819252843_7 Mundijal SP u fudbalu trofej AP PhotoManu Fernandez-63e3816253d64.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine počeće na Asteka stadionu u Meksiko Sitiju, dok će finale biti odigranu u Nju Džerziju, saopštila je Fifa.

Prvenstvo sveta u fudbalu 2026. godine biće prvo u istoriji na kojem će učestvovati 48 reprezentacija, ali i prvo koje će biti održano u tri države - 13 mečeva će biti odigrano u Meksiku, 13 u Kanadi, dok će domaćin 78 utakmica biti Sjedinjene Američke Države.

Mundijal će početi 11. juna utakmicom na Asteka stadionu u Meksiko Sitiju, dok će domaćin finala, koje je na programu 19. jula, biti Nju Džerzi.

Legendarni sportski objekat u Meksiko Sitiju renoviran je nekoliko puta i može da primi 87.523 navijača, dok će duel za titulu šampiona sveta u Nju Džerziju gledati 82.500 ljubitelja fudbala.

Na Asteka stadionu su igrana dva finala Mundijala - 1970. kada su Brazilci sa Peleom bili najbolji na planeti, a potom i 1986. kada su Argentinci sa Maradonom osvojili titulu, poslednju pre one u Kataru.

Višenamenski stadion u Nju Džerziju koji će 2026. ugostiti dve najbolje selekcije na planeti otvoren je 2010. godine. Dom je NFL timova Njujork džajantsa i Njujork džetsa, a na njemu je odigrano i finale Kopa Amerika 2016. godine. Čile je tada pobedio Argentinu nakon izvođenja penala.

Fifa je saopštila i da će druga utakmica na prvenstvu sveta 2026. biti odigrana 12. juna u Torontu, dok će nadmetanje u SAD početi 13. juna u Los Anđelesu.

Ukupno 16 gradova u tri države je na spisku domaćina: Vankuver, Sijetl, San Francisko, Los Anđeles, Gvadalhara, Meksiko Siti, Monterej, Hjuston, Dalas, Kanzas Siti, Atlanta, Majami, Toronto, Boston, Filadelfija i Nju Džerzi.

Na Mundijalu će igrati 16 reprezentacija iz Evrope. Biće formirano 12 kvalifikacionih grupa i samo pobednici idu direktno u Ameriku. Preostala četiri mesta su rezervisana za pobednike baraža u kojem će učestvovati 12 drugoplasiranih i četiri tima na osnovu plasman u Ligi nacija. Na četiri "staze" (polufinale i finale) samo će najbolji otići na Prvenstva sveta.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()