Engleska upisala pobedu, golman Irana doživeo potres mozga, Megvajeru pozlilo

Goleada na meču koji su obeležili prekidi, izmene, povrede, ćutanje, klečanje...

21.11.2022. 16:13
  • Podeli:
engleska_mundijal-reuters-1669040071371.webp Foto: Reuters

Engleska je opravdala ulogu favorita na svom prvom meču Svetskog prvenstva jer je slavila protiv selekcije Irana sa 6:2 (3:0).

Uvod u utakmicu na stadionu “Kalifa” bio je neočekivan. Fudbaleri Engleske su klekli u znak podrške borbi protiv rasizma kako su i najavili da će učiniti, ali svoj protest imali su i reprezenetativci Irana. Oni složno nisu pevali himnu koja je intonirama pred početak utakmice, kao gest podrške žrtvama antivladinih protesta u Iranu.

Publika koja je ispunila tribine pravila je odličnu atmosferu i utakmica je mogla da počne.

VAR je reagovao već u 3. minutu. Rešena je dilema da li je rušenje Harija Megvajera za jedanaesterac ili ne.

Prva šansa na meču bila je u 8. minutu kada se Hari Kejn izvukao po strani, zavrnuo loptu ka Hariju Megvajeru u šesnaestercu, ali je defanzivac Mančester junajteda loše zahvatio.

Golman Irana Alireza Bejranvanda je istrčao da boksuje tu loptu, bio je uspešan u nemeri, ali se u naletu, nekontrolisano, sudario sa saigračem Medžedom Hoseinijem. Udarac glave o glavu bio je klasičan nokaut, posle kog su obojica ostala da leže na zemlji.

Lekari su morali da ukažu pomoć Irancima. Golman je krvario iz nosa i nekoliko minuta nije bio u stanju da se digne, dok se Madžed Hoseini dozvao i pridigao… Bejranvanda je promenio krvav dres i želja ga je ostavila na terenu, ali svega minut, dva jer se nije osećao dobro i sam je tražio zamenu. Na nosilima je napustio teren. Selektor Irana se automatski uhvatio za glavu jer je svima bilo jasno da je prvi golman tima doživeo potres mozga.

Posle desetominutnog prekida utakmica je nastavljena, na gol Irana stao je pomoćni golman Hosein Hoseini.

Iran je igrao tvrdo i zatvoreno, a posed lopte je ubedljivo bio u posedu Engleza. Bez obzira na taj podatak Kejn i saigrači nisu uspevali da naprave dobru priliku. U 28. minutu Saka je šutirao u okvir gola, ali je šut bio slab i lopta je završila u rukama golmana Hoseinija.

Mejson Maunt je imao najbolju priliku na meču do 30. minuta. Posle odlično odigrane akcije Engleza Saka je ubacio dobru loptu u kazneni prostor do Maunta koji je plasirao u spoljni deo gola Irana.

Već u sledećem napadu Englezi su imali korner. Izveo ga je Kiran Tripije, loptu je “dohvatio” Hari Megvajer, ali je precizno pogodio samo prečku.

Džud Belinger je konačno pogodio. Posle mnogo preciznih pasova Luk Šo je dodao preciznu loptu Belingeru koji je savladao Hoseinija. Od 35. minuta Engleska vodi sa 1:0.

Treći korner je izvela Engleska, lopta je stigla do Megvajera koji je glavom spustio Saki, a ovaj je preciznim šutom zatresao mrežu Irana u 43. minutu – 2:0.

Tri minuta kasnije, u prvom minutu nadoknade, mladi Rahim Sterling je, posle asistencije kapitena Kejna, postigao još jedan gol za svoj tim – 3:0.

Iranci su imali akciju vrednu pomena u 11. minutu nadoknade kada su prvi put bili u prilici da šutnu na gol protivnika, ali su bar uposlili golmana Engleske koji do tada nije imao nijednu intervenciju.

Lekarska ekipa reagovala je i početkom drugog poluvremena. Ovog puta engleska. Igrač Irana Puraliganđi je u 49. minutu uleteo klizeći Hariju Kejnu i ostavio ga u bolovima na zemlji… Dobio žuti karton, a Tripije je izveo slobodan udarac sa 20 metara. Lopta je stigla samo do živog zida.

Dva minuta kasnije „pokošen“ je i Tripije. Grimasa na licu bila je bolna, ali i ljuta zbog prljave igre Iranaca.

Golman Irana bio je nemoćan pri svakoj izvesnoj šansi Engleza. U 63. minutu Bukajo Saka je predriblao pola odbrane protivnika, savladao i čuvara mreže, zatresavši mrežu za engleskih - 4:0.

Mehdi Taremi, najbolji igrač Irana, postigao je odličan gol za svoj tim. U 65. minutu napadač Porta je primio loptu u kaznenom prostoru, odmah šutnuo sa pet metara, kroz odbranu engleza, pod prečku golmana Pikfroda - 4:1. Tribina sa navijačima Irana je eksplodirala od sreće.  

U sledećem napadu Engleske, u čistoj igri stao je Hari Megvajer i tražio lekarsku pomoć. Po svoj prilici pozlilo mu je, nije se osećao dobro i morao je u 66. minutu da napusti teren. Nije se više vraćao.

Selektor Engleske napravio je četvorostruku izmenu. Samo što je ušao u igru, primio je asistenciju od Harija Kejna, imao dva kontakta s loptom i zatresao mrežu Irana. Bio je to Markus Rašford u 70. minutu za 5:1.

U samom finišu regularnog dela meča. u 90. minutu, pobedu je uvećao Džek Griliš golom za 6:1

Sudija je drugo poluvreme produžio 10 minuta, što nije mnogo obradovalo nijednog igrača na terenu i na klupi. Iran je imao jednu priliku za to vreme, ali je pogodio prečku. Potom je u poslednjem minutu sudija tražio konsultaciju sa VAR sobom zbog padanja jednog Iranca u šesnaestercu. Dosuđen je penal. Izveo ga je Taremi i savladao Pikforda - 6:2. 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()