Japan šokirao Španiju i izborio osminu finala sa Hrvatskom

Utakmica odigrana na stadionu "Khalifa International" donela je uzbuđenje mnogima

01.12.2022. 22:22
  • Podeli:
Slavlje Japan gol_Reuters-63891224bb7bd.webp Foto: Reuters

Još jedna luda utakmica odigrana je u grupi E na Svetskom prvenstvu u Katru, Japan je šokirao Španiju i prošao u osminu finala gde će prvu eliminacionu utakmicu igrati protiv Hrvatske. Slavili su Japanci sa 2:1 i to nakon što su gubili posle prvih 45 minuta. 

Početkom nastavka u razmaku od tri minute sve se okrenulo, preokret su donela dva igrača koja su ušla na poluvremenu, Ritsu Doan je izjednačio, a Kaoru Mitoma asistirao za pobednički pogodak koji je postigao Ao Tanaka. Do kraja utakmice Špancii su uzaludno držali loptu u posedu, stvorili malo prilika i morali na kraju da priznaju poraz. Koji ih ipak nije skupo koštao jer kao drugi ulaze u osminu finala gde će igrati protiv Maroka

Kvalitet sa loptom u nogama Furija je pokazala od prvog minuta utakmice sa Japanom, iz dugog poseda stigla je prilika za Busketsa u sedmom minutu, iskusni igrač promašio je gol. Uzvratio je odmah promašajem Ito, lopta je završila u spoljnom delu mreže. Ubrzo je ipak lopta došla tamo gde treba, u 11. minutu Azpilikueta je ubacio sa desne strane, Alvaro Morata skočio i glavom poslao iza japanskog golmana.

Rano vođstvo omogućilo je ekipi Luisa Enrikea da uvede utakmicu u svoj ritam, sa bezbrojnim kratkim dodavanjima i vrebanjem prilike da pravovremenim utrčavanjem u prostor dođu do šansi. Demonstrirao je to Morata u 23. minuti nakon dodavanja Gavija, pod pritiskom odbrane strelac prvog pogotka poslao je loptu tačno u ruke golmana Gondua.

Japanci su teško dolazili do lopte, pokušavali su da igraju presing visoko pred golom Simona, ali uglavnom su gledali Špance kako brižno čuvaju loptu. Brzo je stigao kraj poluvremena, sudija je pokazao tek minut nadoknade što je na ovom SP bila prava retkost.

Na poluvremenu je japanski selektor Morijasu napravio dve izmene, ubacio je dvojicu brzih igrača Mitomu i Doana što se brzo pokazalo kao vrhunska odluka. Japanci su nastavili sa visokim presingom, u 48. minutu naterali su Špance na grešku pred kaznenim prostorom pa je ona došla do Ritsua Doana. Igrač nemačkog Fraiburga je sa 16 metara snažno šutnuo, golman Simon je dodirnuo loptu, ali je ipak završila u mreži za 1:1.

Šokirani Španci su se potom sasvim pogubili, samo tri minuta kasnije Japan je preokrenuo rezultat. Opet je Doan bio u akciji, poslao je sa desne strane prizemnu loptu kroz peterac na suprotnu stativu, na nju su išla dva igrača Japana pa je Mitoma uspei da vrati loptu za Aoa Tanaku koji je iz blizine zatresao mrežu. 

Radost Japanaca nakratko je prekinuta jer su sudije pokazali da je lopta izašla izvan terena pre nego ju je Mitoma dohvatio, činilo se da je tako i bilo, čekala se odluka iz VAR sobe. 

Nakon minut pregledavanja sudija Gomes je dobio znak da pogodak važi i pokazao na centar. Krenulo je ludo slavlje Japana, a Luis Enrike je u neverici gledao što se događa. Lopta je sigurno u najvećem delu obima prešla liniju, ali je za aut potrebno da bude napolju celom površinom.

Selektor Španije odmah je menjao, izvadio je strijelca Moratu i mladog Viliamsa, uveo Ferana Toresa i Marka Asensia, igrače koji ipak nisu srednji napadači. Nisu Španci mogli da uhvate ritam iz prvog dela, a Japan je bio spreman da zapreti iz kontranapada. Jednom je Mitoma uspeo da pobegne po levoj strani i uposliti Asana koji nije najbolje reagirao na ivici kaznenog prostora.

Povukli su se Japanci pred svoj kazneni prostor, Furija je apsolutno dominirala u posedu lopte, ali vreme je brzo prolazilo za Enrikov tim. Tek su u 89. minuti uspeli ozbiljno da zaprete, Asensio je tukao, Gonda obranio, a Jošida očistio opasnost. Nastavio se napad Španije, u priliku je došao Olmo, sa osam metara iskosa poslao je loptu u naručje golmana Japana. Igralo se sedam minuta nadoknade u kojima je odbrana Japana izdržala pritisak i izborila prvo mesto u grupi. Sada će igrati sa Hrvatskom, a to je malo ko očekivao. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()